Nieuws Antwerpen Novotel zuivert afvalwater in rietveld

Novotel zuivert afvalwater in rietveld

Novotel zuivert afvalwater in rietveld

novotelHet Novotel aan de Luithagen in de haven van Antwerpen zuivert zijn afvalwater voortaan in een rietveld. Daarmee wil de Franse keten zijn initiatieven op het vlak van milieuvriendelijkheid versterken. Bij Novotel staat duurzaamheid centraal in het beleid. Dat wordt omgezet in bv. het hergebruik van handdoeken, de opvang van regenwater voor toiletten, zuinige kranen enz. Het Novotel behoort tot de groep Accor.

Water zuiveren via een rietveld is een milieutechniek die in Vlaanderen nog maar heel weinig bekend is.

Een vloeirietveld heeft een oppervlakte van 5 m² per inwoner nodig om dagelijks van één persoon 150 liter huishoudelijk afvalwater te zuiveren. Een infiltratieveld vraagt een oppervlakte van slechts 2m² per inwoner. “Wij kozen voor een belucht rietveld aangevuld met intelligente techniek. Deze toepassing kon omdat het terrein van ons hotel groot genoeg is om er een omvangrijk rietveld aan te leggen. Meteen zijn we het eerste hotel in Vlaanderen waar deze techniek is toegepast” zegt general manager Vanessa Van Der Vaart.

Met zijn afmetingen van 25 bij 10 meter kan het rietveld van het Novotel het afvalwater van 480 personen aan. “Ons hotel telt 120 kamers en daarnaast hebben we twee vergaderzalen met elk een capaciteit van maximaal 100 personen. Zelfs bij een volledige bezetting van hotel, en vergaderzalen, kan het rietveld de capaciteit verwerken. Al het afvalwater van keuken, badkamers en toiletten vloeit naar het rietveld dat een diepte heeft van 1 meter. Nu zijn de plantjes nog klein maar op termijn zullen die groeien tot een hoogte van anderhalve meter waardoor het rietveld het uitzicht krijgt van een groene zone.”

Het bedrijf investeerde 120.000 euro in de aanleg van het rietveld. De onderhoudskosten blijken miniem te zijn. Enkel de technische delen vragen een jaarlijks onderhoud. Het gezuiverde water komt terecht in opvangputten om van daaruit naar de Schelde te stromen.

Foto: vlnr: Dion Van Oischot van Rietland, Marc Wouters van Accor Hotels en Vanessa Van Der Vaart van Novotel.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.