Nieuws Antwerpen NPG bouwt biogascentrale nabij Deurganckdok

NPG bouwt biogascentrale nabij Deurganckdok

NPG bouwt biogascentrale nabij Deurganckdok

npgDe energiegroep NPG bouwt op het terrein van Antwerp Gateway (DP World) een biogasinstallatie. Het gaat om een project van 10 miljoen euro. De installatie moet vanaf midden 2014 21 GWh aan stroom produceren, zowat het verbruik van 6.000 gezinnen.

Bio II, het project van NPG Energy omvat drie vergistingstanks en twee opslagcontainers. Daarin zullen elk jaar 60.000 ton aan plantaaardig en dierlijk afval worden vergist. Op die manier wordt biogas geproduceerd dat dan op zijn beurt wordt omgezet in elektriciteit. NPG heeft eerder al biogasinstallaties gebouwd in Peer en Bocholt. Het Antwerpse project kan volgens de investeerders in 20 jaar terugverdiend worden.

Het grootste gedeelte van de geproduceerde stroom zal opgenomen worden door DP World. DP World heeft het terrein in de buurt van het Deurganckdok immers in concessie gegeven aan NPG. Het saldo van de voortgebrachte energie zal in het elektriciteitsnet ingebracht worden.

NPG is als onderneming gegroeid uit het initiatief van de energiespecialisten Jacques Adam en André Jurres. Zij hebben zich vanuit Tongeren toegespitst op de markt van de groene stroom en willen in dit opzicht een gediversifieerde portefeuille uitbouwen. Ze zijn in dit opzicht niet enkel actief op het vlak van biomassa maar ook van zonne-energie en windenergie. Het objectief is gezet op 150 MW, een doel dat ze op vijf jaar willen realiseren. “Groene energie kan als sector bijdragen tot duurzame groei”, zegt André Jurres.

Enovos

De Luxemburgse groep Enovos heeft enkele weken terug een meerderheidsparticipatie genomen van 51% in NPG. Enovos heeft slechts weinig groeimogelijkheden in eigen land en verlegt op die manier zijn activiteiten naar België en Nederland.

Foto: De biogasinstallatie van NPG Energy in Peer.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer