Oleon hoopt dat "gezond verstand terugkeert"

oelegem

Het conflict bij Oleon in Oelegem zit muurvast. Tijdens de besprekingen om de vernieuwing van de aflopende CAO is een staking uitgebroken die de fabriek al dagenlang lam legt. Toch zijn er nog voorzichtige contacten tussen de directie en de vakbonden. Alleen gaat het dan niet om de kern van de gestelde problematiek.

Oleon verwerkt biologische grondstoffen tot half afgewerkte producten. De site is in de afgelopen jaren van latent probleembedrijf omgebouwd tot een rendabele onderneming. Daartoe werd elk jaar tussen de 5 en de 10 miljoen euro geïnvesteerd.

In de discussie om de hernieuwing van de CAO is van vakbondszijde 100 euro extra geëist en een verbetering van de ploegenpremie. De directie ging tot 65 euro wat in de verrekening van de ploegenpremie de facto 110 euro heet te zijn. De discussie liep daardoor compleet vast. Met stakingen tot gevolg.

"We zitten met een totaal verschil in visie wat betreft de maatregelen die de regering onlangs uitgevaardigd heeft in verband met de verbetering van de concurrentiekracht van de ondernemingen", stelt HR-directeur Peter Balcaen. "Het gaat dan om de vermindering van de patronale bijdragen bovenop de loonlasten en de indexmaatregel bv. De vakbonden gaan er vanuit dat de financiële mogelijkheden die daarmee geschapen worden integraal naar de werknemers moeten gaan.  Als een vorm van compensatie. Wij houden het erbij dat dat niet zo is en dat een en ander in eerste instantie de verbetering van de concurrentiepositie van de ondernemingen moet ten goede komen. De tegenstellingen zijn in dit opzicht dus fundamenteel."

Peter Balcaen betreurt van zijn kant die patstelling maar hoopt dat "het gezond verstand op termijn terug kan komen. Ik kan alleen maar vooropstellen dat wij als Oleon moeten opboksen tegen een harde buitenlandse concurrentie en dat het zaak is om onze positie te verbeteren. Ik houd het erbij dat wij er alles moeten aan doen om de toekomst van deze industriële site te verdedigen. Wij hebben al die jaren zwaar geïnvesteerd en de fabriek in vrij moeilijke omstandigheden weer rendabel gemaakt. Wij hebben ons georiënteerd naar zogenaamde specialties en daarmee ook goed gescoord. Ik mag hopen dat men die verbeterde positie niet opnieuw hypothekeert."

Van de kant van de directie wil men de geesten in dit opzicht laten rijpen. "Wij hebben respect voor de rechten van de stakers. Wij mogen anderzijds veronderstellen dat de werknemers geen grenzen zullen overschrijden."

Oleon maakt als bedrijf deel uit van de Franse groep Avril en runt vijf sites. Daarvan twee in België: Ertvelde en Oelegem. De groep tekende in 2013 voor een omzet van zowat 680 miljoen euro en staat in voor 525.000 ton aan productie. Die wordt geëxporteerd naar zo'n 100 landen.