Nieuws Antwerpen Omwonenden investeren in nieuwe windturbine in Brecht

Omwonenden investeren in nieuwe windturbine in Brecht

Omwonenden investeren in nieuwe windturbine in Brecht

Aspiravi bouwt momenteel langs de E19 in Brecht een nieuwe windturbine. Nadat eerder de torendelen werden opgebouwd, zijn intussen ook de gondel en de hub geïnstalleerd. De volgende dagen worden nog de wieken gehesen en gemonteerd. Omwonenden kunnen mee investeren en zo genieten van de opbrengsten van windenergie via de aankoop van aandelen van de coöperatieve vennootschap Aspiravi Samen. De nieuwe windturbine zal groene stroom produceren voor 2.500 gezinnen en een CO2-uitstoot van 4.000 ton per jaar vermijden.

Aspiravi bouwt in Brecht een windturbine met een as-hoogte van 120 meter en wieken van 64 meter. De opbouw van de windturbine gebeurt met een speciale kraan met een gieklengte van 126 meter, die de erg zware onderdelen kan hijsen. Voor dit project werd ongeveer een 2,5 km lange kabel gelegd, om de windturbine te kunnen aansluiten op het transformatorstation van het reeds operationele windpark langs de E19. Indien alles volgens planning verloopt is de indienstname van de windturbine voorzien voor oktober.

Omwonenden participeren en genieten mee

Via deelbewijzen van de coöperatieve vennootschap Aspiravi Samen kunnen omwonenden mee investeren in de windenergieprojecten van Aspiravi. Aspiravi Samen zal de omwonenden in Brecht actief informeren over de mogelijkheid om mee te investeren. De coöperatieve vennootschap telt vandaag bijna 3.500 coöperanten, die samen reeds meer dan 9,5 miljoen euro kapitaal hebben opgehaald. Voor het werkjaar 2020 werd dit jaar een dividend van 3% uitgekeerd aan de burger-coöperanten op hun investering in groene energie.

Coöperanten van Aspiravi Samen kunnen ook aan een voordelig tarief, lokaal geproduceerde, groene stroom aankopen of hun via zonnepanelen opgewekte stroom verkopen via Aspiravi Energy. Zo wordt ook een sociaal doel gesteund, want per verbruikte megawattuur wordt een vast bedrag afgestaan aan een goed doel in het kader van energie- en/of kinderarmoede.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.