Omzet Axel Vervoordt voor 75% in het buitenland

axeltje

De Axel Vervoordt Company zag haar omzet in 2014 weliswaar flink dalen tot 39,0 miljoen euro maar de rentabiliteit was anderzijds heel wat beter. De groep rond antiquair en kunsthandelaar Axel Vervoordt werkte immers een bedrijfsresultaat van 3,3 miljoen euro bijeen. In 2013 was dit "maar" 752.000 euro. De winst liep op tot 2,08 miljoen euro.

Axel Vervoordt heeft Antwerpen in vele opzichten op de internationale kaart gezet. De antiekhandelaar, restaurateur, binnenhuisdecorateur, meubelontwerper en vastgoedmakelaar kreeg koningen, prinsen, popsterren en filmdiva's uit de hele wereld over de vloer in zijn kasteel in Schilde. De man werd bekend toen hij in 1968 de Vlaeykensgang in Antwerpen redde van de vernieling. Het stadsbestuur wilde alles slopen en er een parking van maken. Axel Vervoordt leende geld om de 16 vervallen huisjes te redden en te restaureren. De Vlaeykensgang is vandaag een van de toeristische toppers van de Scheldestad.

Wat begon met het inkopen en verkopen van kleine antieken voorwerpen groeide als antiekzaak in al die jaren uit tot een indrukwekkende kunsthandel. Axel Vervoordt heeft in die 40 jaren een verzameling van duizenden voorwerpen bijeengebracht waar zelfs koning Albert interesse voor had. Het Kanaal, een oude mouterij langs het Albertkanaal werd in een gewaagd vastgoedproject uitgebouwd tot het nieuwe hoofdkwartier van de groep. Het bedrijf wordt sindsdien aangestuurd door de zonen Dick en Boris Vervoordt. De omzet wordt vandaag voor 75% gerealiseerd in het buitenland.

De Axel Vervoordt Company is gebouwd op verschillende divisies: art en antiek, home collections, interieurdesign, de art gallery en een vastgoedmaatschappij. Het bedrijf stelt 70 mensen tewerk. Axel Vervoordt zelf functioneert nog altijd als gedelegeerd bestuurder.