Onafhankelijke bestuurders bij Havenbedrijf

benoemingenVanaf 1 januari e.k. zal het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen een NV van publiek recht zijn. Samen met de nieuwe rechtsvorm krijgt het Havenbedrijf ook een nieuw samengestelde raad van bestuur. Minder politieke bestuursleden en meer onafhankelijke en zakelijke expertise zijn de kernwoorden achter de hervorming van de bestuursraad. Bij de werkgeversfedearatie Voka Kamer van Koophandel Antwerpen Waasland en het havenplatform Alfaport wordt daar heel positief op gereageerd.

Naast voorzitter/havenschepen Marc Van Peel en gedelegeerd bestuurder Eddy Bruyninckx werden een aantal ondernemers voorgedragen die als onafhankelijke bestuurders zullen zetelen:

• Hein Deprez, oprichter en hoofdaandeelhouder van het groente- en fruitbedrijf Univeg uit Sint Katelijne-Waver. Dit jaar smolt Univeg samen met Peatinvest en Greenyard Foods, waardoor één van de grootste fruit- en groenteverwerkers ter wereld ontstond. Deprez is uitvoerend voorzitter van de groep, die 8.000 medewerkers telt, verspreid over 27 landen.

• Martine Reynaers, CEO van Reynaers Aluminium uit Duffel. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling, marketing en distributie van aluminiumsystemen voor de bouw. In 2003 werd ze verkozen tot Manager van het Jaar. De groep is wereldwijd actief en stelt 1700 mensen tewerk.

• Roger Roels met zijn rijke ervaring in tal van internationale maritieme bedrijven, zoals de Amerikaanse rederij Sea-Land, de Britse havenoverslaggroep P&O Ports en terminaloperator DP World, een havengroep uit de Verenigde Arabische Emiraten. Hij is voorzitter geweest van Alfaport, de koepel van de Antwerpse havenwerkgevers.

• Stéphane Verbeeck, bedrijfsleider bij Gands, actief in projectontwikkeling. Voorheen CEO van schoonmaakbedrijf One. Hij is eveneens voorzitter van Voka-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en vice-voorzitter van de Belgische Vastgoed Sector (BVS)voor het Vlaams Gewest.

• De andere twee namen zijn mensen met eenzelfde profiel, maar hun namen zullen later bekend worden gemaakt.

Het proces om tot een nieuwe raad van bestuur te komen werd door de vorige raad van bestuur van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen ingezet. In 2012 lichtte Guberna, het Belgische kenniscentrum voor bestuurders en ondernemingen, op vraag van het Havenbedrijf, de raad van bestuur door. Daaruit bleek dat de raad te eenzijdig was samengesteld en dat er geen onafhankelijke bestuurders in zetelen. Een aantal competenties waren daardoor onvoldoende aanwezig. Het Havenbedrijf vroeg daarop aan de nieuwe bestuursploeg van de stad Antwerpen om voldoende aandacht te schenken aan de samenstelling van de raad van bestuur van het Havenbedrijf. Die aanbeveling werd vertaald in het bestuursakkoord dat werd afgesloten:

“De raad van bestuur van het Gemeentelijk Havenbedrijf speelt een belangrijke rol in het toezicht houden op, adviseren en controleren van het management van het Gemeentelijk Havenbedrijf. Inzake deugdelijk bestuur worden verdere stappen gezet door de raad van bestuur van het Gemeentelijk Havenbedrijf open te stellen voor externe bestuurders die aan bestuurdersverantwoordelijkheid een reële invulling geven. (Externe) bestuurders moeten een aantoonbare expertise hebben op het vlak van o.a. accountantscontrole, risicobeheer, HRmanagement en arbeidsverhoudingen, juridische zaken en corporate governance, nautisch-maritieme zaken, kennis van industrie, petrochemie en logistiek en openbaar bestuur. We beogen hiermee ook een denkproces over het functioneren van het Gemeentelijk Havenbedrijf in functie van de aan de haven gebonden economie.”

Met de omvorming van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen naar een NV van publiek recht en de samenstelling van de nieuwe raad van bestuur wordt hieraan uitvoering gegeven.

Alfaport

Voka Kamer van Koophandel Antwerpen Waasland en Alfaport, het platform van de private havensector binnen de Antwerps-Wase Kamer van Koophandel juichen de aanstelling van externe bestuurders in de raad van bestuur van het Havenbedrijf Antwerpen volledig toe. ‘Reeds in het memorandum naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen 2012 pleitten wij hiervoor. Wij zijn dan ook zeer tevreden dat nu wordt ingegaan op deze vraag. Het stadsbestuur – de enige aandeelhouder van het Havenbedrijf Antwerpen – toont hiermee aan dat het haar menens is de haven verder voor te bereiden op een toekomst die haar moet toestaan haar leidende rol als toegangspoort tot Europa te blijven opnemen’, aldus Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder.

Het wereldwijde havenlandschap waarin de Antwerpse haven moet concurreren is sterk veranderd het voorbije decennium. Havens zijn pionnen op een mondiaal schaakbord van rederijen, verladers en andere logistieke dienstverleners. Zij kiezen hun aanloop- of loshaven in functie van criteria zoals toegankelijkheid, aanwezigheid van cargo, competitieve tarieven, facilitering door de overheid en de havengemeenschap enzovoort. Stephan Vanfraechem, directeur Alfaport – Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland: ‘De haven moet aan haar klanten een totaalpakket aanbieden. Bovendien nemen de verantwoordelijkheden van het havenbedrijf ook alsmaar toe. Niet in het minst op het vlak van financiering van grote projecten. Het is belangrijk dat in de raad van bestuur van het Havenbedrijf bestuurders zetelen die ervaring hebben met dit mondiaal perspectief en expertise hebben op het vlak van marketing, complexe financiering, risicobeheer, HR, supply chain management, public affairs, stakeholdersmanagement,…’

Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en Alfaport drukken wel op het belang van een blijvende dialoog tussen de nieuw samengestelde raad van bestuur en de private sector. ‘Wij steken dan ook de hand uit naar de nieuwe raad van bestuur om regelmatig in dialoog te treden met ons over de strategische havendossiers’, besluiten Luwel en Vanfraechem.