Ook uit een hobby kan uiteindelijk een volwaardig bedrijf groeien. Voor Gino De Rycke begon het allemaal met beukennootjes. In zijn tuin vond hij er bijwijlen met tientallen kilo’s tegelijk. Toen hij ergens las dat vroeger uit beukennootjes “de olijfolie van het noorden” werd gemaakt was zijn interesse meteen gewekt. Als ingenieur chemie ging hij meteen op zoek naar de juiste manier om olie te persen uit beukennootjes. Vandaag groeit Migino uit tot een merknaam die alvast in de brede regio rond Hove al flink wat enthousiaste verbruikers telt.
In die mate dat zoon Peter De Rycke nu met vader Gino bijna elke dag in het eigen atelier, thuis aan het werk is om de bestellingen op te volgen. Het gaat inmiddels evenwel niet meer om beukennootjes. De wetgever heeft de verkoop van olie op basis van beukennootjes….. verboden. Gino en Peter hebben zich daarom in versterkte mate toegespitst op olie uit hazelnoten, walnoten, amandelen en pistache. Ze maken ook zadenolie uit sesamzaden en pompoenpitten.
Vooral de selectie aan kwaliteitsvolle noten en zaden is daarbij erg belangrijk als een eerste fase in hun productieproces. In een optimaal bijgesteld procédé gaan ze de zaden en de noten vervolgens roosteren. Wanneer ze persklaar zijn worden de basisproducten in een zogenaamde koude persing verwerkt tot echte kwaliteitsolie. Ze doen dit op vrij ambachtelijke wijze in een atelier van pakweg 100 vierkante meter, vlakbij hun woning.
Je stelt je productieproces bij tot optimale olie. Maar hoe kun je dan koopgrage klanten vinden?
Peter De Rycke: Vader had in dit opzicht de geniale idee om contact op te nemen met de chef van het toprestaurant, de Schone van Boskoop hier vlakbij in Boechout. Die man was erg onder de indruk van de goede smaak die onze olie had. Hij zette mijn vader ertoe aan om door te gaan. Op die manier zijn we ook geleidelijk aan terecht gekomen in het circuit van de Vlaamse toprestaurants. Die begonnen orders te plaatsen bij ons. En zo is de bal uiteindelijk helemaal aan het rollen gegaan.
Uiteindelijk moet een bedrijf als Migino het toch hebben van de lopende bestellingen? U moet ook naar de gewone consument toe?
Peter De Rycke: Onze middelen zijn uiteraard beperkt en we hebben de laatste maanden al fors geïnvesteerd in wat wij de hardware noemen, de grondstoffen, de flessen, de verpakkingen…. Op het vlak van de marketing voor onze oliën moeten wij het vandaag vooral hebben van mondreclame. Enkele grote winkels in de onmiddellijke omgeving hebben onze producten al opgenomen in hun verkoopsassortiment. Wij zijn ook aanwezig op evenementen waar we onze oliën laten proeven. Er komen effectief ook al reacties op onze website met de daaraan gekoppelde webshop.Op die manier breiden wij ons commercieel netwerk voorzichtig verder uit.
Migino is vandaag voor jou je hoofdbezigheid. Produceren jullie elke dag?
Peter De Rycke: Wij hebben effectief zo stilaan een eigen basis gelegd, wij zetten elke dag een stap en produceren inderdaad bijna zeven dagen op zeven. De feestdagen komen er trouwens aan en dan moet onze verkoop in geschenkverpakking toch echt wel een extra stimulans mee krijgen. Wij werken in dit opzicht hard op onze verpakkingen. Verscheidene winkels hebben onze flesjes inmiddels in hun eigen geschenkverpakkingen opgenomen. Migino maakt trouwens ook deel uit van een pakket aan streekproducten uit het zuiden van Antwerpen.
Starters hebben het niet altijd makkelijk. Wat zouden jullie voor zichzelf wensen?
Peter De Rycke: Het mag wél pijnlijk heten dat de verkoop van oliën op basis van beukennootjes in ons land effectief…. verboden is. In Duitsland en Nederland is dit niet het geval. Onze Belgisch overheid ging er destijds vanuit dat de consumenten door de inbreng van beukennootjes migraine kunnen krijgen. Wat evenwel niet het geval is wanneer ze verwerkt zijn in oliën. Alleen is de administratieve mallemolen om dat verbod weer ongedaan te maken zodanig onoverzichtelijk dat je er gewoon niet aan begint om de juridische machine in gang te steken. We hebben er tot nog toe de voorkeur aan gegeven om dan maar geen oliën op basis van beukennootjes meer te maken….. Maar indien we dan toch een wens mogen doen…. laat ons dan die administratieve mallemolen stoppen.