Nieuws Ondernemer: zijn uw doelstellingen wel slim genoeg?

Ondernemer: zijn uw doelstellingen wel slim genoeg?

Ondernemer: zijn uw doelstellingen wel slim genoeg?

Als zelfstandig ondernemer hebt u wellicht verschillende ambities die u wil verwezenlijken. Hoe vertaalt u die in concrete doelstellingen?

Als ondernemer kan u verschillende ambities hebben. Misschien wil u meer klanten krijgen, of uw rentabiliteit verhogen. Misschien wil u nieuwe producten of diensten aanbieden aan uw klanten. Misschien hebt u persoonlijke doelen, zoals een andere balans tussen werk en familie.

Welk doel u ook nastreeft, het is belangrijk dat doelen duidelijk gedefinieerd zijn. Alleen zo kan u nagaan of u ze ook effectief bereikt. Het SMART-principe is een eenvoudige manier om doelstellingen duidelijk te leren formuleren. Het SMART-principe werkt met vijf criteria.

  1. Specifiek: een doel moet specifiek zijn. De doelstelling ‘ik wil meer klanten’ is te vaag, de doelstelling ‘ik wil 50 nieuwe klanten’ is specifiek. ‘Een betere balans tussen werk en privé’ is vaag, ‘Geen weekendwerk meer’ is specifiek.
  2. Meetbaar: een meetbaar cijfer helpt om na te gaan of u een doel bereikt hebt. Het helpt om ook tussentijdse mijlpalen te definiëren, bijvoorbeeld elke maand 10 nieuwe klanten. Zo weet u of u op koers zit om het doel te bereiken.
  3. Ambitieus en acceptabel: u mag best hoog mikken, maar u (en uw medewerkers, als u met personeel werkt) moet ervan overtuigd zijn dat het doel ook echt haalbaar is. Een te ambitieus doel kan demotiverend werken. Maar als u de lat te laag legt, gaat u niet vooruit. Zoek een goede balans tussen ambitie en acceptatie.
  4. Realistisch: ga na of u wel alle middelen hebt die nodig zijn om het doel te bereiken. Maak een planning voor eventuele extra financiële middelen, investeringen of personeel die nodig zijn om het doel te halen.
  5. Tijdsgebonden: een doel is geen doel als er geen deadline op staat. Een doel zonder deadline nodigt uit tot uitstelgedrag, want er is immers nog tijd genoeg om het te bereiken.

Door uw doelstellingen SMART te formuleren, zijn ze duidelijk en weet u wat u te doen staat.

Hebt u uw doelen slim geformuleerd? Klik dan hier en doe ook een check-up van uw professionele verzekeringen. In minder dan vijf minuten krijgt u een volledig overzicht van alle verzekeringen die beantwoorden aan de noden van uw onderneming.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.