Nieuws Antwerpen Ondernemers proberen te overleven: sluiten of creatieve oplossing

Ondernemers proberen te overleven: sluiten of creatieve oplossing

Ondernemers proberen te overleven: sluiten of creatieve oplossing

ANTWERPEN/SCHELLE/ZANDHOVEN/KALMTHOUT/AARTSELAAR/BRASSCHAAT – Heel wat bedrijven en zelfstandigen zaten de afgelopen dagen met de handen in het haar. Eén vraag stond centraal: hoe kunnen we het coronavirus overleven? Sommigen moeten verplicht sluiten of kiezen zelf voor een tijdelijke inactiviteit. Anderen proberen dan weer op een creatieve manier de strijd aan het gaan.

Toen bekend werd dat cafés en restaurants tot en met 3 april de deuren moesten sluiten, was al snel duidelijk dat er moeilijke tijden aanbreken voor de horecasector. Veel restaurants schakelden snel en besloten dan maar in te zetten op takeaway en delivery. Koerierdienst Deliveroo merkt al sinds enkele dagen voor de coronavirusmaatregelen in België van kracht werden een toename van het aantal bestellingen van restaurantmaaltijden. “Die toename zet zich voort”, zegt Deliveroo-woordvoerder Rodolphe Van Nuffel. “Deliveroo krijgt ook heel wat aanvragen van nieuwe restaurants die zich willen aansluiten.”

Nadat Wima en San Marco Village in Schelle hun voorraad hebben weggewerkt met afhaalmenu’s, schakelen ze over op een andere formule. “De Wima-chef komt graag in jouw keuken voor een beperkt gezelschap koken”, zegt zaakvoerder Johnny Crijns.

Bij ijsboerderij De Hoeve in Zandhoven lanceren ze een ijsdrive-in nu het terras en de winkel dicht zijn. De familie De Schutter viert op deze manier het 25-jarig jubileum van ijsboerderij De Hoeve.

Werken in een hotelkamer

Ook de toeristische sector heeft het bijzonder moeilijk. Volgens Antwerp Hotel Association gaan tal van Antwerpse hotels vanaf maandag niet meer open, omdat veel toeristen wegblijven en de kamers dus leeg komen te staan.

Bij Hotel Jerom in Kalmthout pakken ze het even anders aan. Daar kan je nu een Flex Desk boeken, een hotelkamer om rustig te kunnen werken, zonder de afleiding van thuis.

Focus op de week

Heel wat winkels moeten tijdens het weekend de deuren sluiten en mogen enkel tijdens de week geopend zijn. Dat pakken sommigen dan ook creatief aan.

VENT. in Aartselaar heeft er net een geslaagd openingsweekend opzitten en moet al bijsturen. “Omdat we de komende weken zaterdag verliezen, kunnen venten die hun garderobe willen upgraden op simpel verzoek en helemaal privé, gestyled worden na de reguliere openingsuren tussen 18.00u en 22.00u en dit van maandag tot en met vrijdag”, klinkt het.

SKM in Aartselaar heeft net de hinder van de werken op de A12 achter de rug, of krijgt nu de coronacrisis op het bord. In de week worden de openingsuren verruimd en is SKM zowel op donderdagen als vrijdagen twee uur langer open, tot 20 uur in plaats van 18 uur. Daarnaast wil de kledingzaak meer inzetten op haar online service.

In beperkte kring

Ook de bioscopen moesten de deuren sluiten. Lumière, eigenaar van onder andere de Cinema Cartoons in de Antwerpse Kaasstraat, verkoopt digitale filmtickets voor 8 euro. Daarmee kan je een recente film thuis streamen en in familieverband bekijken.

Uitvaartplanner Sereni, met hoofdkantoor in Brasschaat, blijft afscheidsplechtigheden organiseren in beperkte kring. Ook stelt het zijn eigen ruimtes ter beschikking voor de besprekingen, aangezien deze niet in een rusthuis of woonzorgcentrum kunnen doorgaan. De uitvaartplanners van Sereni blijven beschikbaar om families bij te staan, maar voorlopig kunnen er geen koffietafels of afscheidsplechtigheden in ruime kring doorgaan.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.