Nieuws Ondernemingen moeten elektronisch betalen aanbieden

Ondernemingen moeten elektronisch betalen aanbieden

Foto Belga

Ondernemingen moeten elektronisch betalen aanbieden

Vanaf 1 juli moet elke onderneming in België minstens één vorm van elektronisch betalen aanbieden, zoals betalen met de kaart of met de smartphone. De handelaar mag zelf kiezen welke optie hij de consument aanbiedt, gaande van de klassieke betaalterminal, over mobiele toepassingen zoals Payconiq, tot de mogelijkheid om via overschrijving te betalen. Cash betalen moet ook mogelijk blijven.

De verplichting geldt niet alleen in bijvoorbeeld winkels, maar ook voor vrije beroepen en alle personen, overheden en verenigingen die op permanente basis economische activiteiten uitvoeren gericht op consumenten. Dat gaat dan over bijvoorbeeld apothekers, dokters, tandartsen en advocaten, maar ook in het zwembad, de bibliotheek of het cultureel centrum moeten klanten elektronisch kunnen betalen.

Fraudebestrijding

Ook verenigingen zonder winstoogmerk kunnen onder de verplichting vallen, als zij een product of dienst verkopen op recurrente basis voor economische doeleinden. Betalingen met maaltijdcheques, ecocheques of consumentencheques, of nog met cryptomunten en andere virtuele munteenheden, worden niet als elektronische betaalmiddelen beschouwd. De verplichting tot elektronisch betalen maakt deel uit van een fraudebestrijdingsplan van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V).

Reageer op dit bericht

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.