Nieuws Antwerpen Onderzoekers Flanders Make @UAntwerpen maken longonderzoek op afstand mogelijk

Onderzoekers Flanders Make @UAntwerpen maken longonderzoek op afstand mogelijk

Onderzoekers Flanders Make @UAntwerpen maken longonderzoek op afstand mogelijk

ANTWERPEN – Een team onderzoekers van Flanders Make @UAntwerpen heeft een stethoscoopsysteem op afstand ontwikkeld. Dat maakt longonderzoek zonder rechtstreeks contact met de patiënt mogelijk. De testen lopen momenteel in de intensieve zorgomgeving in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Het systeem zal worden aangeboden om wereldwijd artsen te ondersteunen.

Regelmatig longonderzoek is fundamenteel om COVID-19-patiënten op te volgen. Om de veiligheid te verbeteren en hun werklast te verminderen werd het systeem ontwikkeld. Dat bestaat uit een aantal gedigitaliseerde stethoscopen die op het lichaam van de patiënt kunnen blijven en allemaal zijn aangesloten op een computer die zich in de spreekkamer van het medisch personeel bevindt.

“Een groot voordeel van het systeem is dat een team van artsen samen kan luisteren en kan samenwerken om een patiënt te evalueren. Ze kunnen zelfs resultaten tijdens een bepaalde periode vergelijken en de vooruitgang van patiënten objectiever beoordelen, dit alles zonder rechtstreeks contact met de patiënt”, zegt prof. Jan Steckel, hoofdonderzoeker.

Testen in Universitair Ziekenhuis Antwerpen

“Dit project bouwt voort op de jarenlange expertise op het gebied van geluidsverwerking van onze onderzoeksgroep van UAntwerpen en is in slechts enkele weken tot stand gekomen”, licht Marc Engels, coo Flanders Make, toe. “Wanneer de testen die momenteel in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen lopen met succes zijn voltooid, zullen we het systeem als opensourceoplossing aanbieden om artsen over de hele wereld te helpen.”

“Het ontwikkelde systeem maakt ook oplossingen voor teledetectie mogelijk op andere plaatsen dan intensieve zorgen, bijvoorbeeld in woonzorgcentra”, aldus Rudy Mattheus, bestuurslid van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Het systeem heeft niet enkel het potentieel om te helpen tijdens de huidige COVID-19-pandemie, maar verhoogt ook de diagnostische kwaliteit van dit soort longonderzoeken en helpt patiënten met ademhalingsaandoeningen.

Lees via deze link meer Corona-nieuws over en voor ondernemers uit de Antwerpse regio.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.