Nieuws Antwerpen Onderzoekers van Agfa-Labs werken ook voor derden

Onderzoekers van Agfa-Labs werken ook voor derden

Onderzoekers van Agfa-Labs werken ook voor derden

Agfa-Labs_200Agfa-Labs brengt zijn knowhow doelbewust naar buiten. De researchafdeling van Agfa-Gevaert in Mortsel biedt andere ondernemingen in samenwerkingsakkoorden haar compententies aan op het vlak van organische coatings. “Het gebeurt allemaal nog op een bescheiden manier maar het project opent wel mogelijkheden”, zegt key account manager Frank Ruttens.

Agfa-Gevaert heeft na al die jaren onvoorstelbaar veel knowhow in huis. Op de R&D-afdeling is in dit opzicht de idee gegroeid om binnen de idee van “open innovatie” ook andere ondernemingen te interesseren voor die vaak revolutionaire technologie. Het kan dan gaan om de analyse van bepaalde materialen, voor het opsporen van onzuiverheden, het onderzoeken van vervalsingen enz.

“Wij zijn als Agfa sterk gespecialiseerd in organische coatings”, zegt Frank Ruttens. “De fotografie is ooit begonnen als het aanbrengen van een gelatinelaag op papier. Die technologie is in de loop van de jaren steeds verder geperfectioneerd. Vandaag werken wij met polyester als substraat waarop dan door onze gietinstallaties een x-aantal organische lagen aangebracht worden. Wij beheersen die uitvoering perfect. Vandaar de idee om ook andere bedrijven, in eerste instantie KMO’s daarin te betrekken en onze technologische bevindingen met hen te delen.”

Zo de idee. Blijkt evenwel dat ook grote ondernemingen geïnteresseerd waren in eventuele samenwerkingsakkoorden met de Agfa-Labs. Zo Bekaert en Umicore bv. “Die belangstelling was voor ons de aanzet om ons project ernstig te nemen en er hard op te werken. Wij zijn nu zo ver dat we onder het thema “open innovatie” effectief de markt op gaan.”

In de laboratoria van Agfa-Gevaert werken zo’n 150 mensen. Het management van de groep heeft zich uitdrukkelijk achter het initiatief gezet. “Het houdt onze mensen scherp” heet het aan de Septestraat. “Bovendien kunnen in de samenwerking met andere bedrijven nieuwe technologiën groeien waar op termijn iedereen zijn voordeel kan uit halen.”

Agfa-Labs is in dit opzicht het front office van het Materials Technology Centre van de groep. Agfa-Labs zal in de komende jaren verder ontwikkeld worden als een opên innovatieplatform waarin bedrijfssectoren zoals imaging & printing, packagingn plstics & polymers en andere sectoren met functionele materialen een rol kunnen spelen. Het ontwerp, de optimalisatie, de formulering en de depositie van multifunctionele materialen en deklagen voor industriële toepassingen kunnen hier aan bod komen. In dit opzicht staat een ervaren multidisciplinair team ter beschikking met een state-of-the-art uitrusting voor de uitvoering van geavanceerd materialenonderzoek, reversed engineering en eventuele troubleshooting. Agfa-Labs kan andere bedrijven op die manier helpen bij het versnellen van de productontwikkeling;

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer