Nieuws Antwerpen Ontwikkeling nieuwe Maritieme Campus Antwerpen van start

Ontwikkeling nieuwe Maritieme Campus Antwerpen van start

Fotoreportage: 493162 Het Kanaaldok vaarweg voor zeeschepen en binnenvaartschepen in het antwerps havengebied Repo antwerpse haven Rechteroever., Straat: xxx Gemeente: Antwerpen

Ontwikkeling nieuwe Maritieme Campus Antwerpen van start

HOBOKEN – Op de voormalige BP-site in Hoboken is men begonnen met de sanering van de gronden waar de nieuwe Maritieme Campus Antwerpen (MCA) moet komen, een zenuwcentrum voor innovatieve projecten rond de brede maritieme industrie. Bedoeling is om op de site verschillende maritieme spelers, overheid en onderwijs samen te brengen op één locatie en zo antwoorden te vinden op de maritieme uitdagingen van morgen.

Met de sanering van de gronden waar tot een paar jaar geleden het oliebedrijf BP zich bevond, is de eerste fase in de ontwikkeling van het MCA van start gegaan. De eigenlijke bouw begint eind 2020, terwijl twee jaar later de campus open zou moeten gaan en de nieuwe hub voor de maritieme sector in België een feit moet zijn. Behalve een bedrijvencentrum komen er ook co-working- en co-creatievoorzieningen, labo’s, grote R&D-faciliteiten, ateliers, onderwijsvoorzieningen en ondersteunende diensten.

Krachten bundelen

Voor dit project vonden meer dan veertig partijen elkaar. Via MCA willen zij zoveel mogelijk actoren samenbrengen: gevestigde bedrijven uit de scheepvaart en start-ups, rederijen, scheepsmanagers, motorenproducenten, publieke partners en overheden, onderwijs- en onderzoeksinstellingen, communicatie- en databedrijven, maar ook advocaten, banken en risico-kapitaal.

“De maritieme sector in België speelt mee op het hoogste wereldniveau, maar wordt langs alle kanten belaagd in een wereld waar het maritieme zwaartepunt duidelijk naar het oosten verschuift”, legt Alexander Saverys uit, ceo van rederij CMB en initiatiefnemer van MCA. “Om onze unieke positie te verdedigen én verder uit te bouwen, willen we een maritieme campus en community oprichten in Antwerpen. Want innovatie en samenwerking zijn de antwoorden op de uitdagingen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.