Nieuws Antwerpen Ook Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen bekroond

Ook Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen bekroond

Ook Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen bekroond

haven gentTwaalf bedrijven ontvingen van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) en minister van Milieu Joke Schauvliege een ‘Lean and Green award’. Deze ondernemingen startten in mei dit jaar met het opstellen van een plan van aanpak om de CO2-uitstoot in hun transport- en logistieke activiteiten met minstens twintig procent te reduceren binnen een periode van vijf jaar. Ze worden daarin begeleid door het VIL. De finale audit gebeurt door de diensten van de Vrije Universiteit Brussel.

Het VIL uit Berchem zet er alles op om de CO2-uitstoot in de transportsector en de logistieke bedrijven naar beneden te krijgen. Het stimuleert daarbij alle maatregelen die een effect kunnen hebben. Het gaat dan zowel om het plaatsen van zonnepanelen of LED-verlichting, over cursussen eco-driving voor chauffeurs, de omschakeling van dag- naar nachtdistributie, de aankoop van voertuigen op CNG of LNG tot de optimalisatie van de algemene planning. Ook inspanningen om de verpakking te verminderen worden gehonoreerd.

12 bedrijven hebben hun eerdere beloftes waar gemaakt: het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, Carglass Distribution, DHL Freight België, , Hermos Transport, JAVA, Montea, MSC Belgium, PostNL Cargo België, RemiTrans, Tanktransport Thys, VDAB en Zeebrugge Food Logistics. Ze kregen daarom de “Lean and Green” award toegekend.

Tussen deze groep winnaars zitten voor het eerst niet alleen logistieke dienstverleners en verladers maar ook organisaties die deelnemen om een voorbeeldfunctie of voortrekkersrol te spelen in het behartigen van milieudoelstellingen.
* Zo wil het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen de havengemeenschap stimuleren om ook deel te nemen aan het programma.
* VDAB wil naast het verduurzamen van de activiteiten ook de maatschappelijke voorbeeldrol benadrukken.
* Montea wil, als eigenaar van logistieke gebouwen, als katalysator functioneren om het concept ‘Lean and Green’ bij hun huurders te promoten.
* JAVA gebruikt sinds kort vier in de plaats van twee zijhekken aan de rolcontainers waardoor het niet meer nodig is de goederen in folie te wikkelen. “Dit betekent een jaarlijkse besparing op van ongeveer 35 ton plastic folie en met een uitstoot van 6 kg CO2 per kg wikkelfolie, stoten we 210 ton minder CO2 in de atmosfeer”, zegt Sammy Corten, logistics support manager van JAVA.

Vlaanderen telt vandaag 32 ‘Lean and Green koplopers’. Met de twaalf nieuwe winnaars erbij staat de teller op 44 Vlaamse winnaars. Midden oktober ging een nieuwe groep van tien kandidaten met het programma van start.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.