Coronavirus

Ook premie voor bedrijven die niet moeten sluiten

ANWTERPEN - Bedrijven die niet dicht moeten, maar wel 60% omzetverlies lijden door de coronacrisis, krijgen een eenmalige compensatiepremie van 3.000 euro. Dat heeft de Vlaamse regering beslist.

De Vlaamse regering besliste eerder al om alle bedrijven en handelszaken die verplicht de deuren moeten sluiten door de coronacrisis een eenmalige hinderpremie van 4.000 euro toe te kennen. Maar heel wat ondernemingen die wel nog aan de slag zijn lijden eveneens zware omzetverliezen. De regering voorziet nu voor hen een eenmalige compensatiepremie van 3.000 euro. De nieuwe premie is onder meer bedoeld voor loodgieters, tandartsen, kinesisten, cateraars, verhuurbedrijven, schilders of kleine delicatessenzaken.

Voorwaarde is wel dat het omzetverlies tussen 14 maart en 30 april minstens 60% lager is dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor starters moet er sprake zijn van een daling van 60% ten opzichte van het financieel plan. Ook wie bijvoorbeeld zelfstandige is in bijberoep zal de premie kunnen aanvragen, op voorwaarde dat dezelfde sociale bijdragen betaald worden als een zelfstandige in hoofdberoep. Wie lagere sociale bijdragen betaalt, kan een premie krijgen van 1.500 euro, tenminste als men niet voor meer dan 80% actief is als werknemer.

"Het is absoluut onze bedoeling om er met deze maatregelen voor te zorgen dat we door deze moeilijke periode geraken zodat we, nadat de gezondheidscrisis is opgelost, met hernieuwde energie klaarstaan om onze economie opnieuw volledig gezond te maken", zei Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits.

Daarnaast verhoogt de Vlaamse regering de waarborgcapaciteit bij Gigarant van 1,5 miljard tot 3 miljard euro. Dat geld kan gebruikt worden om bedrijven overbruggingskredieten te geven of schulden te waarborgen. Voor start-ups en scale-ups wordt de mogelijkheid voorzien om een achtergestelde lening aan te gaan op een termijn van drie jaar aan een lage rentevoet.

De Vlaamse regering werkt ook aan een noodfonds voor sectoren als cultuur, sport of jeugd. Daar zou zo'n 200 miljoen euro in zitten.

Ondernemersorganisaties Voka en Unizo reageren alvast tevreden.

Lees via deze link meer Corona-nieuws over en voor ondernemers uit de Antwerpse regio.