Nieuws Antwerpen Op naar expo Dubai met Flanders Investment & Trade

Op naar expo Dubai met Flanders Investment & Trade

Op naar expo Dubai met Flanders Investment & Trade

Al eens gedacht aan exporteren naar de Verenigde Arabische Emiraten? De VAE heeft nameljk veel meer te bieden dan alleen olie en gas. De zeven emiraten zetten volop in op economische diversificatie, en daar is miljoenenstad Dubai meteen het toonbeeld van. De Dubai World Expo 2020 moet de hele regio een economische boost geven, maar ook voor Vlaamse exporteurs liggen de kansen er voor het grijpen.

De VAE grenzen aan Saudi-Arabië en Oman, en bestaat uit 7 emiraten: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwayn, Ras al-Khaimah en Fujairah. Doorgaans klinken vooral de eerste twee bekend in de oren, en dat heeft alles te maken met het zwarte goud. De grootste oliereserves liggen misschien onder Abu Dhabi, maar ook voor Dubai was het jarenlang de grootste bron van rijkdom.

Dubai diversificeert

Volgens prognoses zouden de oliebronnen in Dubai echter al tegen 2030 uitgeput zijn. “Daarom trekt sjeik Mohammed bin Rasjid Al Maktoem, vicepresident van de VAE en emir van Dubai, volop de kaart van economische diversificatie voor zijn emiraat. Dat ontpopte zich de voorbije jaren onder meer tot toeristische trekpleister en logistieke draaischijf”, vertelt Kris Put, Vlaamse Economisch Vertegenwoordiger van Flanders Investment & Trade. Vanuit zijn uitvalsbasis in Dubai maakt Kris Vlaamse exporteurs wegwijs in de lokale afzetmarkt.

De Dubai World Expo 2020 wordt dan ook voor veel Vlaamse bedrijven met exportambities dé place to be. “Tijdens de Vlaamse Week van 12 tot 17 december 2020 organiseren we een groepszakenreis naar de wereldtentoonstelling onder leiding van de minister-president. Op dat moment focussen we op de domeinen uit het strategisch plan ‘Vlaanderen Versnelt’: life sciences & health, food, solution driven engineering & technology, smart logistics, sustainable resources en materials & chemistry.”

Hernieuwbare energie

Ondanks de olierijkdom zijn de VAE niet blind voor verduurzaming van hun economie. “Tegen 2030 wil de overheid de switch maken naar een koolfstofneutrale economie. Voor windenergie is er weinig potentieel, maar zonneparken blijven als paddenstoelen uit de grond schieten. Ook energiebesparende maatregelen vinden stilaan ingang. Zo gebeuren renovaties al vaker met aandacht voor energie-efficiëntie.”

Ook voor Vlaamse spelers met knowhow rond de valorisatie van afvalstromen biedt de VAE opportuniteiten: “Voorlopig gaat het op recyclagevlak nog hoofdzakelijk om ingrepen op papier, maar op lange termijn liggen er zeker kansen voor Vlaamse bedrijven.”

FIT maakt wegwijs

Doorheen het jaar organiseert Flanders Investment & Trade verschillende activiteiten rond export naar het Midden-Oosten. Met groepszakenreizen naar onder andere de Expo 2020 tot beursdeelnames aan voedings- of bouwbeurzen, FIT maakt Vlaamse exporteurs in alle sectoren wegwijs in het lokale reilen en zeilen. Het hele programma vind je hier.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.