Nieuws Antwerpen Oprichter van Antwerpse iBanFirst is ongerust over wisselkoersen en Brexit

Oprichter van Antwerpse iBanFirst is ongerust over wisselkoersen en Brexit

Oprichter van Antwerpse iBanFirst is ongerust over wisselkoersen en Brexit

ANTWERPEN – Pierre-Antoine Dusoulier, oprichter en ceo van iBanFirst, dat sinds kort al zijn diensten in Antwerpen heeft verzameld, blikt bij de start van het nieuwe jaar vooruit op de nieuwe trends die zich zullen voordoen in de fintech wereld, het bankwezen en de financiële sector. “Banken zullen hun prijzen moeten aanpassen en transparanter worden om zich te beschermen tegen de groeiende concurrentie van fintechs.”

Betalingen in vreemde munten blijven een belangrijke activiteit voor vele bedrijven van alle formaten. “De kosten hiervan zijn momenteel erg hoog en het zijn de bedrijven die hier steeds voor moeten opdraaien”, zegt Pierre-Antoine Dusoulier. “De initiële kosten zijn slechts een deel van het probleem. Banken nemen steeds verborgen kosten op in de wisselkoersen, waardoor vooral kleinere bedrijven het erg moeilijk hebben om te verstaan hoeveel ze precies aangerekend worden.” Bedrijven zijn daarenboven ook systematisch blootgesteld aan wisselkoersschommelingen die potentieel zwaar kunnen wegen op hun winstmarges.

De impact van Brexit

De nakende Brexit veroorzaakt volgens iBanFirst grote onzekerheid in de hele fintech-, bank- en financiële sector. Het Verenigd Koninkrijk is van plan om de Europese Unie op 31 januari 2020 te verlaten en veel instellingen weten niet zeker wat dit uiteindelijk voor de sector zal betekenen.

“Sinds het referendum van 2016 heeft het pond 6% van zijn waarde ten opzichte van de euro verloren, waardoor veel institutionele handelaars een algemeen negatief beeld hebben van de Britse munt. Handelaars geloven niet dat er een snelle oplossing voor het politieke probleem zal komen en dit ondanks het feit dat het economische sentiment in de eurozone iets positiever is dan in het Verenigd Koninkrijk. Daarom zien we dat financiële instellingen zich steeds meer willen beschermen tegen het risico van een verdere waardevermindering van het pond.”

De risico’s in verband met de wisselkoersen zullen volgens iBanFirst een prominente rol blijven spelen voor bedrijven, wat zal leiden tot een toename in het gebruik van real-time wisselkoersen, en concurrentiëlere en transparantere valutakosten.

Pierre-Antoine Dusoulier ziet ook de functie van cfo in 2020 blijven veranderen. “In 2020 zullen ze grote hoeveelheden data moeten verwerken met tools die informatie efficiënt kunnen analyseren, en ze gaan zich daarenboven ook moeten bezighouden met cybersecurity, het naleven van de wetgevingen, de beveiliging van financiële gegevens en het indekken tegen de schommelende wisselkoersen.”

Financieel dienstverlener iBanFirst werd in 2013 opgericht op een steenworp van de Champs-Élysées door voormalige bankmanagers en ondernemers, maar heeft zijn hoofdkantoor in Antwerpen. Het Franse bedrijf is actief in Frankrijk, België, Nederland en Duitsland. De onderneming wordt gecontroleerd door de Nationale Bank van België als een betalingsinstelling met een paspoort voor de hele Europese Unie en heeft meer dan 3.000 klanten over heel Europa.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.