Nieuws Opzegtermijn van arbeiders die zelf ontslag nemen voortaan in alle gevallen gelijkgesteld

Opzegtermijn van arbeiders die zelf ontslag nemen voortaan in alle gevallen gelijkgesteld

Opzegtermijn van arbeiders die zelf ontslag nemen voortaan in alle gevallen gelijkgesteld

De werkgevers en vakbonden willen dat de opzegtermijnen van alle arbeiders die zelf ontslag nemen, worden gelijkgesteld tot maximaal dertien weken. Daarover bereikten ze een akkoord binnen de Nationale Arbeidsraad (NAR), zegt de christelijke vakbond ACV.

In 2013 legde de wet op het eenheidsstatuut nieuwe gelijkgestelde opzegtermijnen vast. Daarvoor waren die van arbeiders stukken korter dan die van bedienden. Voor alle werknemers die zelf ontslag nemen – bedienden én arbeiders – werd de opzegtermijn op maximaal dertien weken vastgelegd.

Voor bedienden die vóór 31 december 2013 al aan de maximale opzegtermijn van 4,5 of 6 maanden – naargelang hun loon – zaten, werd in een overgangsperiode voorzien, waarbij ze de langere opzegtermijn behielden. Wegens een “onzorgvuldige formulering” in de wet pasten sommige werkgevers de overgangsregeling ook toe op arbeiders, waardoor zij toch langere opzegtermijnen moesten presteren.

De NAR adviseert de regering en het parlement nu om de overgangsregeling af te schaffen. Daardoor zouden alle werknemers – arbeiders én bedienden – ongeacht hun datum van indiensttreding nog maximaal 13 weken moeten presteren wanneer ze zelf ontslag nemen.

“Dit betekent voor de meeste arbeiders die in dienst waren op 31 december 2013 en die zelf hun ontslag geven, een inkorting van de opzegtermijn van 15 weken naar 13 weken”, zegt het ACV.

Reageer op dit bericht

Reacties

Ludo V. 2022-12-22 12:05:57

en gaat de opzegtermijn die de werkgever moet naleven (of betalen) ook naar beneden? Die termijn moet de werknemer de tijd geven om een andere job te vinden. In deze tijd kan een technieker, een bediende, een schoonmaker, een verpleegkundige, ... kiezen uit de vele werkaanbiedingen. Hij of zij vindt onmiddellijk werk. Kortere opzegtermijnen zouden dan ook logisch zijn en de mobiliteit op de arbeidsmarkt verhogen.

Sector

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.