Orfit Industries consolideert op hoog niveau

orfitorfit

Het omzetcijfer van Orfit Industries stond verleden jaar onder druk. Met 11,5 miljoen euro deed het bedrijf uit Wijnegem het iets minder goed dan de 12,3 miljoen euro van 2012. Ook de bedrijfsopbrengsten scoorden met 12,1 miljoen euro iets lager. Mede daardoor daalde het bedrijfsresultaat naar 380.000 euro.

Orfit Industries zit wat weggedoken in de omgeving van het Wijnegemse Shoppingcentrum. Het bedrijf van Steven Cuypers en zijn echtgenote en financieel directeur Christine Van Malderen heeft evenwel internationale topproducten in huis. Orfit Industries produceert oa. positionerings- en immobilisatieproducten en exporteert zijn medische hulpmiddelen vandaag naar meer dan 90 landen. Prothesemateriaal, spalken voor wie moet revalideren, protheseproducten enz.

Orfit Industries heeft enkele snelle expansiejaren achter de rug. Toen steeg de omzet telkens met meer dan 20%. Het lijkt er daarom op dat 2013 zoveel als een jaar van consolidatie op hoog niveau was.

Die snelle groei schrijft Cuypers toe aan de doelgerichte research die het bedrijf volhoudt en aan de professionele omkadering waarmee de producten op de markt gezet worden. Zeker op continenten als Latijns-Amerika, Rusland en China. In de Verenigde Staten runt Orfit Industries een eigen vestiging van waaruit de mensen directe contacten leggen met de medische wereld.

Vooral de doorbraak in Latijns-Amerika is vandaag opmerkelijk. "Komt ook omdat in landen als Brazilië bv. geleidelijk aan een eigen middenklassse opstaat die bekommerd is om haar gezondheid. De overheid speelt daarop in en zo groeit de vraag naar geavanceerde medische apparatuur zoals naar onze thermoplastische maskers bij de behandeling van hoofd- en halskanker. "

Orfit Industries maakt zijn medische hulpmiddelen concreet aan in Wijnegem. Het bedrijf van Steven Cuypers en Christine Van Malderen stelt vandaag zo'n 50 mensen tewerk. De groeikracht van het bedrijf ligt voor een stuk in het feit dat de onderneming steevast een groot gedeelte van haar inkomsten herinveseert in R&D. In 2013 werd liefst 350.000 euro geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling.