Nieuws Antwerpen Overvallen op benzinestations nemen nog toe

Overvallen op benzinestations nemen nog toe

Overvallen op benzinestations nemen nog toe

benzineSuperettes en benzinestations blijven een geliefkoosd doelwit van inbrekers en overvallers. Verleden jaar steeg het aantal overvallen op benzinestations met liefst 11%. Er waren 4% meer inbraken in superettes. Dit neemt niet weg dat het globaal aantal inbraken in bedrijven en handelszaken in 2013 met 8% gedaald is.

“Inbraken in handelszaken en ondernemingen krijgen een steeds meer professioneel en georganiseerd karakter. Het gaat niet langer om de occasionele inbreker, maar meer en meer om professionele, rondtrekkende bendes die handelszaken plunderen”, zegt Christine Mattheeuws, de voorzitster van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Daarom raadt NSZ de ondernemers aan te investeren in hun veiligheid. Te meer omdat die veiligheidsinvesteringen aan 121,5 procent verhoogd fiscaal tariefr kunnen worden afgetrokken. Vorig jaar waren er volgens de federale politie in heel het land 18.821 inbraken in bedrijven en handelszaken. Dat zijn er 8 procent minder dan in 2012, toen 20.434 bedrijfsinbraken werden vastgesteld.

Enkel bij de benzinestations en de superettes en supermarkten ging het aantal inbraken vorig jaar de hoogte in. Bij de benzinestations nam het aantal inbraken in bedrijven en handelszaken vorig jaar met 11 procent toe, bij superettes en supermarkten met 4 procent. Naast een sluitende repressieve aanpak met effectieve sancties, blijven preventie en beveiliging de ordewoorden om inbraken te voorkomen. Christine Mattheeuws: “We moeten nog meer bedrijfseigenaars aanraden om gebruik te maken van de verhoogde fiscale aftrek voor veiligheidsinvesteringen. De verhoogde fiscale aftrek van veiligheidsinvesteringen, die voor eens steeds uitgebreider gamma aan materialen (121,5 procent) en diensten (120 procent) geldt, moet nog bekender worden.”

Uit onderzoek dat NSZ eerder voerde, bleek immers dat 45 procent van de ondernemers nog niet op de hoogte is van deze maatregel. Ook het gratis veiligheidsadvies van de diefstalpreventie-adviseurs (DPA) van de federale politie kan een rol spelen bij het terugdringen van het aantal bedrijfsinbraken en andere criminele feiten tegen ondernemers. Elk van de 196 politiezones in ons land heeft één of meerdere preventie-adviseurs in dienst. Zij geven niet alleen goed advies over beveiliging tegen inbraken, overvallen en winkeldiefstallen, maar doen ook onderzoek naar de beveiliging van de zaak. Toch zijn ze nog te onbekend en dat is jammer, meent Christine Mattheeuws. “Een uitgebreide campagne om hun diensten in de verf te zetten zou een prioriteit moeten zijn voor de minister van Binnenlandse Zaken. Die campagne zou meteen de nodige terugverdieneffecten kunnen voorleggen. In die zin gaat het zelfs niet om een meeruitgave, want beter beveiligde ondernemingen en handelszaken zullen leiden tot minder criminele feiten en dus ook minder interventies.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.