Nieuws Antwerpen OWI-lab test turbines op extreme weersomstandigheden

OWI-lab test turbines op extreme weersomstandigheden

OWI-lab test turbines op extreme weersomstandigheden

owiOp kaai 482 in de Antwerpse haven wordt al een tijdlang aan hoogtechnologisch onderzoek gedaan. In het OWI-lab wordt onderzocht op welke manier windturbines extreme temperaturen kunnen doorstaan. De onderzoekers testen daarbij onderdelen van de turbines in een zogenaamde klimaatkamer.

Het OWI-lab is een initiatief van het innovatiecentrum Sirris van de technologiefederatie Agoria dat bedrijven met steun van de Vlaamse overheid helpt in hun innovatietraject. Sirris bracht daartoe verscheidene partners uit de windindustrie bijeen. Zo ZF Wind Power Antwerpen, DEME en GeoSea (Zwijndrecht), 3E, CG Power Systems, het innovatieplatform Generaties, en de VUB. De administratieve hoofdzetel van het OWI-lab bevindt zich in Leuven. Sirris runt overigens nog verscheidene andere labs.

Het OWI-lab staat voor Offshore Wind Infrastructure Application Lab. Het stelt zo’n 140 gespecialiseerde technici tewerk.

In een hangar in de haven zijn gedurende verscheidene maanden onderdelen van turbines blootgesteld aan extreme temperaturen tussen -60°C en +60°C. Volgens Herman Derache, de directeur van Sirris zal windenergie in de komende jaren een steeds belangrijker rol spelen in onze energiebevoorrading. In dit opzicht is het belangrijk om een eventuele uitval onder weersomstandigheden te vermijden. De stresstests die uitgevoerd worden in het OWI-lab zijn daarbij richtinggevend. De experten bootsen daartoe verschillende klimaatsituaties na. Meer dan 20 bedrijven die mee actief zijn in de waardeketen rond windenergie kunnen de testresultaten vandaag gebruiken om hun producten te perfectioneren. Vandaag zijn in die sector overigens meer dan 150 ondernemingen aan de slag.

Het rapport van de klimaatkamertesten is dan ook van groot belang. Producenten van onderdelen in windturbines doen er goed aan er reeds in de ontwikkelingsfase van de verschillende elektrische en mechanische onderdelen rekening mee te houden.

De Vlaamse regering trok 4,8 miljoen euro uit voor het lab met naast de investering in de klimaatkamer ook een project rond een mobiel systeem voor windmetingen op zee en monitoring van ofsshore turbines.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.