Nieuws Antwerpen Personeel gaat graag werken bij Schoenen Torfs

Personeel gaat graag werken bij Schoenen Torfs

Personeel gaat graag werken bij Schoenen Torfs

torfstorfsSchoenen Torfs uit Sint Niklaas en het softwarebedrijf AE uit Leuven zijn de ‘Best Workplaces 2014’ in België. Een ‘Best Workplace’ is een bedrijf waar de werknemers hun leidinggevende vertrouwen (management), trots zijn op hun prestaties (job) en plezier beleven in hun werkomgeving (collega’s). Die goede score hebben AE en Schoenen Torfs voornamelijk te danken aan de tevredenheid van hun medewerkers.

De cijferrersultaten komen uit het jaarlijks grootschalig onderzoek van Vlerick Business School uit Gent in samenwerking met het Great Place to Work® Institute Belgium. Daartoe is een jaarlijkse enquête georganiseerd bij de werknemers. Daarnaast wordt ook het personeelsbeleid in kaart gebracht via een bevraging bij management en HR. Met hun titel ‘Best Workplaces 2014’ in België zijn AE en Schoenen Torfs een voorbeeld op vlak van een mensgericht en kwalitatief personeelsbeleid, aldus de commentaar bij de Vlerick Business School.

Het softwarebedrijf AE is winnaar bij de bedrijven met minder dan 500 medewerkers. AE wint de prijs voor het tweede jaar op rij. Dit bedrijf uit het Leuvense dat ondernemingen ondersteunt om hun business en IT beter op één lijn te krijgen, stootte vorig jaar SAS Institute van de troon. Dat bedrijf vinden we nu op nummer 3. Op nummer 2 staat Microsoft dat twee plaatsen winst boekt. Zowel Mars Belgium als CTG Belgium NV moeten in vergelijking met 2013 twee plaatsen inleveren. Handson & Partners gaat dan weer 1 positie omhoog. Ten slotte zijn er maar liefst vier nieuwkomers in de top 10, nl. Ormit NV, Easi, Diageo en Protime.

De eerste plaats in de categorie van bedrijven met meer dan 500 medewerkers is voor Schoenen Torfs dat al jaren een vaste waarde is in de rij van Best Workplaces. Het bedrijf spring dit jaar haasje-over met McDonald’s Belgium dat daalt naar nummer 2. Accent Jobs blijft stabiel op de derde positie. De opmerkelijkste klimmer uit de ranglijst is Adecco dat 3 plaatsen stijgt naar nummer 4. Behalve nieuwkomers Monsanto en Elia blijven de andere bedrijven uit deze top tien status quo in vergelijking met vorig jaar.

Medewerkers van deze ‘Best Workplaces’ beschouwen hun bedrijf als een fijne plek om te werken. Uit de bevraging blijkt verder dat ze op het werk een familiegevoel ervaren. Ze hebben ’s ochtends zin om naar het werk te gaan en zijn bereid grote inspanningen te leveren.

De Best Workplaces scoren beter op absenteïsme: dat doen ze door extra aandacht te besteden aan nieuwe medewerkers en hen bij de eerste stappen in de organisatie een welkom gevoel te geven. Daarnaast blijkt dat ook het inspireren van werknemers en de ondersteuning in de zoektocht naar een balans tussen werk en privé de investering waard is.

Ze investeren in training en ontwikkeling: daardoor beschouwen medewerkers het management als geloofwaardiger en eerlijker. Daarnaast verhoogt training en ontwikkeling hun arbeidstrots en voelen ze zich eerlijker behandeld.

De bedrjiven hechten belang aan ‘het nieuwe werken’: thuiswerken en flexibele uren hebben een positieve invloed op het gevoel een balans te bereiken tussen werk en privéleven. Het toestaan van flexibele uren en thuiswerken geeft ook blijk van vertrouwen. Werknemers beschouwen dat als een belangrijk voordeel en als teken van waardering.

Merkwaardig: de bekroonde bedrijven ontvangen meer sollicitaties: aandacht voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen vormt hét recept voor een grotere sollicitantenpool en dus voor het rekruteren van nieuw talent.

Ze helpen werknemers om betekenis te geven aan hun werk: hun medewerkers hebben het gevoel een verschil te kunnen maken door hun job. Ze voelen zich trots op wat ze verwezenlijken en koesteren de intentie nog lang voor de organisatie te blijven werken. Daardoor zijn ze ook vaak een bron van inspiratie voor elkaar als collega’s. Ze delen hun successen, leggen de focus op goede resultaten en zijn uitstekende ambassadeurs naar de buitenwereld toe.

Behalve de rangschikking van ‘Best Workplaces’ zijn er ook drie uitmuntende bedrijfscases.

Innovative Hiring Practices

De krapte op de arbeidsmarkt heeft ervoor gezorgd dat winnaar AE zicht niet enkel richt op actief werkzoekenden, maar ook proactief op zoek gaat naar jonge mensen die binnenkort afstuderen. Dit IT-bedrijf onderscheidt zich via een geïntegreerde aanpak voorstellen naar klanten toe. Die integratie willen ze ook intern doortrekken via een verstaanbaar competentiehandboek en een bedrijfscultuur die de rode draad vormt voor het hele HR-beleid. Tijdens rekrutering en selectie toetst AE op diverse manieren deze fit tussen kandidaat en organisatie af.

Inspiring Culture

Deze award beloont winnaar Mars Belgium voor zijn duidelijke, eerlijke en ethisch verantwoorde missie en visie voor de toekomst. Het bedrijf draagt deze cultuur uit naar zijn medewerkers en legt linken met het dagelijkse werk. Dat gebeurt aan de hand van zes bedrijfsprincipes: verantwoordelijkheid, wederkerigheid, kwaliteit, efficiëntie, vrijheid en fun. De medewerkers krijgen ook duidelijke voorbeelden aangereikt hoe elk van die principes in het dagelijkse bedrijfsleven kunnen ingebouwd worden.

Diversity

Bij winnaar Adecco wordt de diversiteit van de maatschappij weerspiegeld in haar medewerkers. Een duidelijke mission statement somt de diverse factoren op: etnische afkomst, religie, overtuiging, seksuele geaardheid, geslacht, leeftijd en mensen met een handicap. Bovendien heeft Adecco ook medewerkers aangesteld die steeds waken over die diversiteit.

Een overzicht:

Best Workplaces onder de bedrijven met minder dan 500 werknemers:

1. AE
2. Microsoft
3. SAS Institute
4. Ormit
5. Easi
6. Diageo
7. Mars Belgium
8. Handson & Partners
9. CTG Belgium
10. Protime

Best Workplaces onder de bedrijven met meer dan 500 werknemers:

1. Schoenen Torfs
2. McDonald’s Belgium
3. Accent Jobs
4. Adecco
5. FedEx Express
6. KBC
7. Monsanto
8. Elia
9. Gouden Gids
10. Decahtlon

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer