Nieuws Antwerpen Peter Janssen van Glacio/IJsboerke is derde innovatieheld van 2014

Peter Janssen van Glacio/IJsboerke is derde innovatieheld van 2014

Peter Janssen van Glacio/IJsboerke is derde innovatieheld van 2014

Peter JanssenPeter Janssen is de derde innovatieheld van 2014. Het Innovatiecentrum verkoos hem omdat hij uitblinkt in procesinnovatie. Als je aan 10 mensen vraagt wat ze innovatief vinden, zullen ze snel producten opsommen. Bijna nooit hoor je ze spreken over een innovatief productieproces. Niet verwonderlijk, want het is het product dat klanten op één of andere manier vooruit helpt. Hoe die nieuwe producten tot stand komen, interesseert een klant niet. Bedrijven zijn meestal ook eerder terughoudend om veel informatie prijs te geven over de processen die aan de basis liggen van nieuwe producten. Nochtans zijn juist die processen meestal de kern tot succes.

Dat moet je CEO Peter Janssen van Glacio/IJsboerke niet vertellen. Sinds hij in 2004 samen met Werner Van Springel via een management buy out Glacio opstartte, is procesinnovatie een rode draad in zijn aanpak. „Een proces van vallen en opstaan”, zoals hij het zelf noemt „en één waarbij de betrokkenheid van de ganse organisatie cruciaal is.”

Verleden jaar nam Glacio IJsboerke over en zette daarmee een kroon op zijn volgehouden expansieverhaal. De nieuwe tandem doet het onderhand uitstekend, het bedrijf sleepte onlangs de Prijs Ondernemen van Voka Kempen in de wacht.

Jaren terug al kwam Glacio in contact met het Innovatiecentrum met de vraag naar begeleiding bij het opstarten van een innovatieproject. Doel was een vulmachine te ontwikkelen waarbij het mogelijk was om meerdere ijslagen (smaken) in één potje te brengen. Via het IWT werd een subsidie verworven en de machine is vandaag nog steeds succesvol in gebruik.

Het is maar één voorbeeld dat duidelijk maakt hoe procesinnovatie de moeder is van nieuwe producten. Naast hardware, vinden ook steeds meer softwaretoepassingen hun weg naar de procesomgeving. Bijvoorbeeld om op basis van eenvoudige productparameters en zelfs tekeningen de robotica software te genereren die de automatische processen aanstuurt. Dit verkort de omsteltijden enorm.

De meeste ontwikkelingen gebeuren intern om zo snel mogelijk te kunnen schakelen en de time-to-market klein te houden. Peter Janssen hecht daarom veel belang aan het stimuleren van creativiteit binnen het bedrijf. “Nieuwe ideeën aanbrengen is echter onvoldoende”, stelt hij. “We moeten ze steeds concreet uitwerken om toegevoegde waarde voor onze business te creëren”. Procesinnovatie: het is een creatieve ‘motor’ die continu draait bij Glacio/IJsboerke.

Met de reeks Innovatiehelden zetten we ondernemers in de kijker. Meer specifiek diegenen die passioneel op zoek zijn naar nieuwe manieren om klanten een stap vooruit te helpen in hun eigen doelstellingen. Ze zijn een inspiratiebron voor andere ondernemers en ondernemers-in-spe. Voor ons zijn het die innovatiehelden die in de toekomst het verschil gaan maken voor de Vlaamse economie. Laat je ook inspireren door de andere Innovatiehelden van 2014.

In dit filmpje, speciaal gemaakt voor de lezers van Made in Antwerpen, neemt Peter Janssen jullie mee in zijn zoektocht naar innovatie.

Bekijk hier de voorgangers van Peter als innovatieheld

Wil je graag een innovatief project binnen jou bedrijf laten onderzoeken? Hieronder kan je contactgegevens van Danny Bobrowicz terugvinden. Hij helpt je graag gratis en vrijblijvend verder.

danny-bobrowiczDanny Bobrowicz
Coördinator Innovatiecentrum provincie Antwerpen
Tel: 03 216 21 61
GSM: 0497 296 769
E-mail:danny.bobrowicz@innovatiecentrum.be

innovatie_kop

Reageer op dit bericht

Sector

Gerelateerde berichten

Sector

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.