Nieuws Antwerpen Pionira digitaliseert maritieme documenten

Pionira digitaliseert maritieme documenten

Pionira digitaliseert maritieme documenten

scheepjeDe digitalisering van de maritieme administratie kan de rentabiliteit van de havenondernemingen sterk verbeteren. Het nieuw opgerichte bedrijf Pionira heeft daartoe een digitaal platform opgezet dat zowel laadlijsten, douanedocumenten, pickinglisten, CMR’s en alle aanverwante documenten kan verwerken. Alle betrokkenen kunnen via de cloud toegang krijgen tot het nieuwe systeem.

Het initiatief om Pionira en het Transport and Logistics Social Enterprise Platform op te zetten ging uit van DigiCMR (Drongen) en Portmade (Antwerpen). DigiCMR is gespecialiseerd in online administratieve applicaties zoals CMR. (CMR staat voor de internationale conventie bij grensoverschrijdend goederenvervoer). Portmade staat voor douane- en expeditie-activiteiten. Het bedrijf tekent zowel voor internationaal transport, opslag en goederenbehandeling als voor douane-technische en fiscale aangelegenheden.

Barry Van Leuven van DigiCMR: “In overleg met verladers, transporteurs en overkoepelende organisaties zoals OTM, hebben we een platform ontwikkeld dat de administratieve verwerkingen en de facturatie verbetert via een cloud applicatie. Via deze applicatie kan iedereen binnen een transportproces toegang krijgen om CMR’s, laadlijst, douanedocumenten, pickinglist en aanverwante documenten, die binnen het transportproces worden gehanteerd, te consulteren, wijzigen, toevoegen, printen en dit volgens de rechten die de persoon worden toegekend.”

Het nieuwe platform is behalve praktisch ook kostenbesparend. Waar de papieren zending 6,37 euro kost (aankoop, printing, spreading, opzoekwerk, aanpassingen en verzameling), kost dit hele proces via Pionira slechts 1,93 euro. Via deze nieuwe cloud applicatie kunnen alle noodzakelijke documenten tot stand komen. CMR’s en andere noodzakelijke documenten kunnen bij een transport centraal of decentraal afgedrukt worden. Deze documenten kunnen onbeperkt gewijzigd worden voor het afdrukken. Automatisch wordt een tracking bijgehouden van wie welke wijzigingen aanbrengt. Zo ontstaat een modern digitaal transportdossier. De klanten kunnen toegang krijgen tot het protocol waar foto’s, documenten zoals laadlijst, CMR’s, pickinglist, douanen, ADR e.d. kunnen gedeeld worden.

Pionira is in dit opzicht reeds klaar voor de toekomst van de digitale vrachtbrief. “Met deze digitale oplossing zal men kunnen de transportdocumenten indienen, uitwisselen, volgen en ondertekenen. De informatie over de zending van goederen wordt digitaal en realtime verstuurd,” zegt Barry Van Leuven..

Dimitri Serafimoff van Portmade: “Portmade is in dit project gestapt omdat wij grote voorstander zijn van verregaande automatisatie binnen de douanetechnische afhandeling. Het past perfect in de weg die wij ingeslagen hebben om volop voor digitalisering en administratieve vereenvoudiging te kiezen. Het hoort ook bij de toekomstvisie van de douane en is alweer een belangrijke, veilige stap in de richting van de papierloze afhandeling.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.