Nieuws Antwerpen Polen vormt voor Stokota exportbasis naar Oost-Europa

Polen vormt voor Stokota exportbasis naar Oost-Europa

Polen vormt voor Stokota exportbasis naar Oost-Europa

stokotaStokota is het beste Belgische bedrijf in Polen. De onderneming uit Lokeren kreeg onlangs de Bepolux-prijs overhandigd waarmee een bedrijf bekroond wordt dat zich verregaand engageert voor het voormalige Oostblokland. Stokota runt twee fabrieken in Polen waar tankwagens, aanhangwagens en opleggers, vacuümwagens en diepladers gebouwd worden.

Met pakweg 270 werknemers in zijn twee vestigingen in Kielce en Elblag heeft Stokota na al die jaren diep wortel geschoten in Polen. Het bedrijf is helemaal vergroeid met zijn omgeving en bouwt er mee de economische ontwikkelingen uit. Stokota wordt in dit opzicht geloofd voor de technologische innovatie die het er inbrengt, de overdracht van knowhow en en bijdragen tot de modernisering van Polen. Stokota investeerde in een regio met een relatief hoge werkloosheid. De teerkstelling van hoger opgeleide Polen en de impact van Stokota op de sociale vooruitgang in de streek werden uitdrukkelijk aangemerkt.

“We zijn uiteraard heel blij met de award”, zegt gedegeleerd bestuurder Mario Hertegonne. “We hebben ons effectief geëngageerd om onze twee Poolse fabrieken een state-of-the-art ontwikkeling mee te geven. We zijn daar na al die jaren in geslaagd. Onze twee vestigingen hebben zich perfect geïntegreerd in onze groep. Ze zijn evenveel speerpunten in onze expansie naar het voormalige Oost-Europa, naar Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne. Daar is nogal wat vraag naar tankwagens en opleggers. Ook onze speciale voortuigen zoals zelflossers en diepladers vinden er hun weg.”

De twee andere vestigingen van Stokota, in Lokeren en het Franse Valenciennes fungeren van hun kant als aflevercentra voor de eigen markten.

Stokota maakt als productiebedrijf deel uit van de Groep Vergalle die aangestuurd wordt door de holding Vergalle Invest uit Oudenaarde. Die controleert tevens het bedrijf Inalco, de producent van opslagtanks en silo’s, Vergalle NV uit Oudenaarde, een staalservicecenter en Avanco Industries uit Diksmuide dat rekken produceert. Specifiek Inalco heeft de laatste jaren een sterk aandeel gehad in de verdere uitbouw van de haven van Antwerpen als overslaghaven voor olie en chemicaliën. In die expansie van oa. Total en Sea Tank Terminal en Vopak zijn door Inalco tientallen opslagtanks opgetrokken.

De hele groep rond Vergalle Invest tekent voor een omzet van pakweg 160 miljoen euro. Daarvan 30 miljoen voor Stokota. Vergalle Invest is de holding van de familie Vergalle.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.