Nieuws Antwerpen Pompenbouwer Grundfos hoopt op betere tweede jaarhelft

Pompenbouwer Grundfos hoopt op betere tweede jaarhelft

Pompenbouwer Grundfos hoopt op betere tweede jaarhelft

grundfosPompenbouwer Grundfos kijkt tegen relatieve stagnatiecijfers aan. Vooral de westerse economieën doen het niet zo best. Grundfos Belux in Aartselaar is er niettemin van overtuigd dat de gebudgetteerde groeicijfers van 5% toch gehaald zullen worden.

Pompen staan aan de basis van elke economische heropleving. Het mag dan gaan om industriële pompen voor chemiebedrijven of raffinaderijen. Om pompen in ultiliteitsgebouwen of voor de watercyclus. Wanneer er nieuwe pompen besteld worden komt er meteen ook een economische beweging op gang.

Het Deense Grundfos is de grootste pompenproducent van de wereld. Samen met concurrenten als Flowserve, Sulzer, Kubota, Toroshima, Xylem e.a. controleert Grundfos zowat 60% van de markt. Grundfos is daarbij wél uitgesproken marktleider. Met een omzetcijfer over het eerste halfjaar van 1,47 miljard euro is de groei voor Grundfos dit jaar echter beperkt tot 3%. “In het beste geval kan ik stellen dat de pompenmarkt stagneert en in dat kader is onze lichte groei nog nipt aanvaardbaar,” zegt topman Carsten Bjerg.

Opvallend is dan wél dat de groei duidelijk geïnspireerd wordt door niet-westerse markten zoals China waar liefst 12% meer verkocht werd. De Oost-Europese landen haalden een groei van 5%. De rest van Azië loopt weliswaar beperkt achter maar in Europa ontbreekt elk spoor van heropleving. Er is helemaal geen groei. Bjerg wil anderzijds niet pessimistisch zijn en verwacht dat de cijfers tijdens de tweede helft van het jaar iets beter zullen worden.

Directeur-generaal van Grundfos Belux, Ronny Depoortere houdt het er bij dat hij zijn Deens concern hoe dan ook relatief stevige groeicijfers zal kunnen voorleggen. “We zijn dit jaar vertrokken met een gebudgetteerde groei van pakweg 5% en ik ben ervan overtuigd dat we dat zullen halen. 5% is weliswaar iets minder dan het jaar ervoor maar in de gegeven omstandigheden lijkt me dat een best aanvaardbaar cijfer.” Grundfos Belux zette verleden jaar een omzet neer van 35 miljoen euro. Het bedrijf stelt zo’n 60 mensen tewerk.

Grundfox Belux heeft een vrij een evenwichtig uitgebouwde klantenportefeuille. “We leveren aan vrijwel alle sectoren van de samenleving. Het gaat dan zowel om de groothandels in sanitair en andere benodigdheden, om de sector van de utiliteitsgebouwen, de hele watercyclus met oa. afvalwaterverwerking en de industrie.

Het Deense Grundfos werd opgezet in 1945, telt onderhand 80 industriële vestigingen en tekende verleden jaar voor een omzet van 3 miljard euro.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.