Nieuws Antwerpen Poolster overgenomen door visgroothandel Verbiest

Poolster overgenomen door visgroothandel Verbiest

Poolster overgenomen door visgroothandel Verbiest

poolsterHet pekelharingbedrijf Poolster uit Borgerhout is overgenomen door de Antwerpse visgroothandel Verbiest. Poolster is na 86 jaar een vertrouwd streekproduct dat in die transactie als merk zijn toekomst gegarandeerd krijgt. Verbiest is een leverancier aan supermarkten, zelfstandige vishandels, traiteurs, restaurants en groothandels.

Pierre Stubbe, de zaakvoerder van Poolster houdt het daarmee voor bekeken. Hij was aanvankelijk van plan om er gewoon mee te stoppen maar de groep Verbiest klopte tijdig aan om alvast het merk en de traditie te redden. De deuren gaan in Borgerhout weliswaar dicht doch het merk de Poolster wordt voortaan aangemaakt in een Gents bedrijf dat zeker de receptuur van het Antwerpse product zal respecteren. “Voor het merk kan dit een mooie doorstart worden”, zegt Nico Roodhooft, verantwoordelijke voor de verkoop van de groep Verbiest.  “Wij overkoepelen als groep zo’n achttal bedrijven uit de vissector en nemen de Poolster gewoon op in ons assortiment dat bv. op die manier in versterkte mate kan afgezet worden in de supermarkten.”

De Poolster was al sinds 1928 gevestigd in Borgerhout. ”Mijn Nederlandse grootvader, die ook Pierre Stubbe heette, was in de jaren twintig van de vorige eeuw naar Antwerpen afgezakt om hier als chef-kok te werken”, vertelde zaakvoerder Pierre Stubbe eerder aan Gazet van Antwerpen.

”Hij wilde evenwel zelf iets uit de grond stampen en begon met een eigen frituurwagen op de Varkensmarkt, nu het Luitenant Naeyaertplein in Borgerhout. Vroeger bestonden er nog geen Bicky Burgers om bij de frietjes te eten. Een hardgekookt ei, een augurk of een cervela, en dan had je het wel gehad. Inventief en ondernemend als hij was, wilde mijn grootvader zelf iets fabriceren en startte hij met gepekelde haring. Op de duur kwamen de mensen niet meer voor zijn frietjes, maar voor zijn rolmopsen (lacht). Vele mensen vroegen hem ook voor familie en vrienden haring in te leggen. De vis haalde het op de lange duur van de frietjes. Zijn eigen haringbedrijf Poolster zag zodoende het levenslicht. Na zijn legerdienst kwam ook mijn vader Jacques mee in het bedrijf. ”

”De sterkte van Poolster ligt in het feit dat wij geen suikers of bewaarstoffen aan ons product toevoegen. Tegenwoordig eet men alleen maar zoete dingen en suiker. Er is niets zo gezond als zure, vette vis! Die zit vol met Omega 3-zuren die ons lichaam broodnodig heeft. Onze haring verschilt sterk van wat je in de supermarkt kan kopen, het ambachtelijke proef je er gewoon in. Haring inleggen is best wel een intensief arbeidsproces. We krijgen de haring rauw van onze visboer aangeleverd, die zetten we dan in zoutvaten. Na een paar dagen trekken, wordt de haring in grote kuipen afgespoeld, naar azijnmanden overgebracht en later in kleine potjes gestoken. Tenslotte worden daar opgietazijn en vers gesneden ajuintjes aan toegevoegd.”

”Wij leverden tot in een straal van 30 kilometer, voornamelijk in de provincie Antwerpen, dus je kan ons echt wel een streekproduct noemen. We waren dan ook heel blij met de erkenning van de VLAM dat ons product tot streekproduct uitriep. 80 jaar familiearbeid die geapprecieerd wordt, dat doet je toch wat.”

Borgerhout gaat voortaan als productie-eenheid dus definitief dicht. De personeelsleden, veelal bijna allemaal 40 jaar aan de slag bij het ambachtelijk bedrijf hebben samen de deuren gesloten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.