Foto: Port of Antwerp Bruges

Haven Antwerpen-Zeebrugge zet grote stap richting duurzaam transport met digitaal platform

ANTWERPEN - Vanaf 21 maart biedt Port of Antwerp-Bruges de digitale tool ‘Direct Connections’ van de logistieke dienstverlener Routescanner aan op haar website. Met Routescanner kan een verlader of expediteur op een neutraal platform gemakkelijk mogelijke routes voor zijn containertransporten vinden en met elkaar vergelijken. Het platform toont alle beschikbare verbindingen met Antwerpen en Zeebrugge en kan meteen ook de CO2-uitstoot van het traject berekenen.

De Direct Connections plug-in van Routescanner vervangt de connectiviteitsplatformen op de Port of Antwerp-Bruges website en zal in de eerste plaats oplossingen via Antwerpen en Zeebrugge tonen. De gebruiker geeft een oorsprong en/of eindbestemming in, en krijgt vervolgens een overzicht van alle beschikbare verbindingen met Port of Antwerp-Bruges, met inbegrip van transittijden, afstanden, modus, CO2-uitstoot en dienstverleners die de route aanbieden.

Routescanner wordt actief en voortdurend gevoed met informatie over transportdiensten in het voor- en achterland en laat de verlader of expediteur ook toe om meteen een offerte te vragen aan de dienstverlener.

Het platform is intussen al goed ingeburgerd in de transportwereld. Zo zijn er wereldwijd al meer dan 10.000 gebruikers actief, die kunnen kiezen uit meer dan 730.000 transportdiensten. “Verladers en expediteurs die het platform gebruiken zullen ook oplossingen zien waar ze zelf misschien eerst niet aan gedacht hadden”, zegt Greet Van Wesemael, mobiliteitsmanager bij Port of Antwerp-Bruges. “Voor het achterlandtransport komen alle vervoersmodi in beeld en zijn ze in een handomdraai te vergelijken. Dit moet een push geven aan de modal shift naar duurzamer transport zoals spoorvervoer en binnenvaart.” ​

Globaal netwerk

Omdat het om een universeel platform gaat, moeten transportaanbieders hun gegevens op slechts één plaats ingeven om verladers en expediteurs over de hele wereld te bereiken. Zo zijn er al bijna 200 binnenvaart- & spooroperatoren, shortsea & deepsea rederijen aan boord, en ruim 4.500 terminals verbonden.

“We zijn ontzettend trots dat Port of Antwerp-Bruges onze Direct Connections oplossing heeft gelanceerd", laat een fiere Chantal Gouka, managing director van Routescanner, weten. "Als initiatiefnemer van Routescanner, geloof ik erin dat samenwerken aan een wereldwijd inzicht in container transportroutes bijdraagt aan de transparantie, duurzaamheid en efficiëntie van de logistieke sector. Middels Direct Connections wordt het netwerk van en naar Antwerpen-Zeebrugge inzichtelijk gemaakt en zal dit tevens de planning en oriëntatie vereenvoudigen voor hun klanten.”