Nieuws Antwerpen Port of Antwerp en Dow Chemical gaan voor een Schone Schelde

Port of Antwerp en Dow Chemical gaan voor een Schone Schelde

Port of Antwerp en Dow Chemical gaan voor een Schone Schelde

ANTWERPEN – Port of Antwerp en Dow Chemical engageren zich voor een Schone Schelde. Samen met 25 andere partners gaan ze het zwerfvuilprobleem in en rond de Schelde aanpakken. Het initiatief wordt al langer van Belgische kant ondersteund met gezamenlijke opruimacties, maar werd vandaag officieel mee bekrachtigd.

Op de oevers, in de uiterwaarden en bij stuwen en sluizen ligt na elke hoogwaterperiode veel zwerfafval. Als het zwerfafval niet wordt opgeruimd, stroomt het uiteindelijk richting zee en vergroot het de ‘plastic soep’. Om dit probleem een halt toe te roepen, wordt het bij de bron aangepakt. Met het project Schone Schelde willen 27 partijen de gezamenlijke inspanning van opruimacties vergroten en op die manier de hoeveelheid zwerfvuil in de Schelde structureel verminderen.

“Om het zwerfafvalprobleem bij de bron aan te pakken, is samenwerking essentieel. Hoe meer organisaties en mensen actief zijn en zich verantwoordelijk voelen voor het probleem, hoe meer bewustwording wordt gecreëerd en mensen worden bereikt”, zegt Eric Dedeckere, sustainability manager bij Port of Antwerp. “Bovendien is de Schelde van strategisch belang voor de economische motor van België. Het is daarom cruciaal voor Port of Antwerp om die levensader een duurzame toekomst te bieden.”

6 ton afval

Port of Antwerp neemt meerdere initiatieven in het kader van een schone Schelde. Zo houdt het afvalbootje Condor dagelijks de dokken schoon, en moet het Zero Pellet Loss-engagement plastic afval in het water vermijden.

“Op 9 maart organiseren we met Natuurpunt de jaarlijkse Opruimactie Galgeschoor. Vorig jaar zamelden we met meer dan 400 helpende handen zo’n 6 ton afval in. Ook dit jaar hopen we op geëngageerde vrijwilligers te kunnen rekenen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.