Nieuws Antwerpen Proviron gaat vliegtuigen ontijzen

Proviron gaat vliegtuigen ontijzen

Proviron gaat vliegtuigen ontijzen

provironProviron gaat ontijzingsproducten maken voor vliegtuigen. Het bedrijf uit Hemiksem maakt nu al ontijzingsvloeistoffen voor start- en landingsbanen en heeft zich daarmee in Europa opgewerkt tot de onbetwiste nummer drie. “Wij kunnen op die manier ons gamma aan producten vervolledigen”, zegt commercieel manager Stefaan Depecker.

Ijsvorming is een gevaarlijke uitdaging voor de luchtvaartindustrie. Proviron heeft zich al een hele tijd geleden op die markt geëngageerd en maakt producten die start- en landingsbanen vrij maken. Proviron is een specialist in fijnchemie die allerlei hightech toepassingen uitwerkt zoals kunststofadditieven, watergedragen systemen, veevoederadditieven, functionele vloeistoffen zoals ijsbestrijding en bio-energie. Uitdagingen als duurzaamheid, gezondheid en milieu staan daarbij voorop. De firma is gegroeid uit het initiatief van Leo Michiels die met Proviron (Process & Environment) een eigen bijdrage wilde leveren aan de herpositionering van de chemie. Zijn beide zonen Wim en Mark Michiels hebben de leiding over de firma inmiddels overgenomen.

Proviron nam in 1996 de installaties van UCB en Sisas over in Oostende. Het nieuwe ontijzingsproduct zal daarom in de kustgemeente aangemaakt worden. “Gewoon omdat de productie aan ontijzingsmiddelen voor start- en landingsbanen in Hemiksem zo goed loopt dat wij niet het risico willen lopen om aan de grens van onze capaciteit te komen op het moment dat ook de ontijzingsproducten voor vliegtuigvleugels goed beginnen lopen. In Oostende kunnen wij overigens onze grondstoffen aanvoeren via spoor en waterwegen.”

De aanmaak van de nieuwe producten gebeurt in samenerking met het Amerikaanse bedrijf Cryotech Deicing Technology uit Orthoway (Iowa). Proviron gaat zijn ontijzingsmiddelen aanmaken onder licentie en betaalt Cryotech een fee per ton. Het businessplan voorziet binnen de vijf jaar een productie van 20.000 ton op jaarbasis.

Voor de aanmaak van de bijkomende productie investeert Proviron 2 miljoen euro in de vestiging van Oostende. Er is ook werk voor vijf bijkomende personeelsleden.

Proviron heeft een jaarlijkse omzet van pakweg 160 miljoen euro en telt 300 werknemers.

Volgens Wim Michiels “sluit dit partnership perfect aan op onze missie als wereldwijde leverancier van hernieuwbare en duurzame oplossingen voor gespecialiseerde marktuitdagingen. (-) Wij zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe technologie perfect past binnen onze chemische expertise en een win-win situatie zal creëren voor Proviron, Cryotech en de Europese luchtvaartsector.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.