Proviron ziet groei in aquacultuur

abstract backgronud

Vermogensbeheerder Econopolis stapt in het kapitaal van Proviron. Het bedrijf uit Hemiksem is gespecialiseerd in de productie van chemicaliën en toeslagstoffen. Een ambitieus project rond micro-algen opent brede perspectieven. Daartoe is volgens het management wel financiële ondersteuning nodig. Proviron haalde eerder al 6 miljoen euro op via een obligatielening en verhoogde het kapitaal met 10 miljoen euro.

Wie concreet ingetekend heeft op de kapitaalverhoging wordt niet vrijgegeven. De nieuwe aandeelhouders sturen echter wél Geert Noels van Econopolis en Jos Verjans als nieuwe bestuurders naar Hemiksem. Jos Verjans was destijds het grote hart van het Leuvense technologiebedrijf Icos Vision. Geert Noels werkte destijds als economist voor Petercam en bouwt nu mee vermogensbeheerder Econopolis uit.

Het gaat de laatste weken snel bij Proviron. Het bedrijf tekende eerder twee belangrijke contracten waarbij zowel remvloeistoffen als ontijzingsproducten voor vliegtuigen verkocht worden. Die twee nieuwe verkoopslijnen moeten het bedrijf 10 miljoen euro extra omzet garanderen. Daardoor moet dit jaar het globale objectief van 180 miljoen euro haalbaar zijn.

Proviron heeft al een heel spectaculair parcours afgelegd. Het bedrijf werd destijds in 1977 opgericht als studiebureau door Leo Michiels. In 1984 ging de onderneming zelf produceren in maakloon. Met de overname van de productie-installaties van UCB en Sisal in Oostende groeide de groep snel door. Vader Leo heeft de leiding over de onderneming sindsdien overgelaten aan zijn beide zonen Wim en Mark. Wim tekent voor het dagelijks beleid, Mark leidt de innovatieprojecten.

In dit opzicht wordt bij Proviron veel verwacht van het nieuwe project rond micro-algen. Op de Antwerpse stortplaats de Hooge Maey in de Antwerpse haven is Proviron al geruime tijd bezig met het opzetten van een volautomatische industriële productie van de plantjes. In een gesprek met De Tijd noemt Wim Michiels dit "een internationale primeur. Tot nog toe werden die algen vooral ambachtelijk gekweekt. Wij zijn de eersten die afwijken van die landbouwinsteek."

Dit jaar komen de eerste algen de markt op als kweekvoer voor vissen en schaaldieren in de aquacultuur. De producten zouden ook ingezet kunnen worden voor cosmetica en voeding. Volgens  Wim Michiels heeft aquacultuur ondertussen een enorm potentieel. Het gaat er voor Proviron vooral om de volumes aan algen op te voeren.

Bij Proviron werken vandaag zo'n 280 mensen. Het bedrijf heeft ook al een eigen vestiging in de Verenigde Staten en een eigen verkoopkantoor in de Chinese stad Hangzhou.

 

Verwant en interessant: