Nieuws Antwerpen Proviron zoekt het in nichemarken

Proviron zoekt het in nichemarken

Proviron zoekt het in nichemarken

provironProviron heeft verleden jaar een omzet bijeengewerkt van 126 miljoen euro. Daarmee zet het bedrijf uit Hemiksem zijn groeilijn onverminderd verder. Proviron is ontstaan als innovatief chemiebedrijf dat zich de laatste jaren vooral toegespitst heeft op duurzame producten.

Proviron heeft al een heel spectaculair parcours afgelegd. Het bedrijf werd destijds in 1977 opgericht als studiebureau door Leo Michiels. In 1984 ging de onderneming zelf produceren in maakloon. Met de overname van de productie-installaties van UCB en Sisal in Oostende groeide de groep snel door.

Vader Leo liet de leiding over de onderneming in 2007 over aan zijn beide zonen Wim en Mark. Wim tekent voor het dagelijks beleid, Mark leidt de innovatieprojecten. Ze vormen een heuse sterke tandem die het bedrijf aanstuurt naar technische innovaties. Vader Leo bleef als voorzitter van dichtbij betrokken bij de verdere ontwikkelingen. In de onderscheiden vestigingen van Proviron in Hemiksem, Oostende en het Amerikaanse Friendly (West-Virginia) werken zo’n 280 mensen. In het Chinese Hangshou runt het bedrijf ook een eigen verkoopkantoor.

Proviron is als chemiebedrijf actief in een aantal specifieke nichemarkten. Het gaat dan wél om kleinere productvolumes in relatief kleine maar wel financieel interessante markten. Zo weekmakers voor kunststoffen, hoogwaardige milieuvriendelijke ontijzingsproducten, natuurlijke ingrediënten voor veevoeders, biodiesel, grondstoffen voor kunststoffen enz.

Mark en Wim zijn van hun kant biezonder trots op hun project rond micro-algen. Op de Antwerpse stortplaats de Hooge Maey in de Antwerpse haven is Proviron al geruime tijd bezig met het opzetten van een volautomatische industriële productie van de plantjes. Het gaat om een internationale primeur. Tot nog toe werden die algen vooral ambachtelijk gekweekt. De algen kunnen dienen als kweekvoer voor vissen en schaaldieren in de aquacultuur. De producten zouden ook ingezet kunnen worden voor cosmetica en voeding. Volgens Wim Michiels heeft aquacultuur ondertussen een enorm potentieel. Het gaat er voor Proviron vooral om de volumes aan algen op te voeren.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.