Nieuws Antwerpen Publibytes zet drone in voor bedrijfsfotografie

Publibytes zet drone in voor bedrijfsfotografie

Publibytes zet drone in voor bedrijfsfotografie

droneHet grafisch bedrijf Publibytes stuurt de laatste weken geregeld een eigen drone de lucht in. De onderneming uit Kapellen kan daarmee de bedrijfsfotografie vaak nieuwe spectaculaire dimensies geven. “Wij hebben ons gespecialiseerd in luchtfotografie”, zegt zaakvoerder Erwin Cloetens. “De inzet van een helikopter is echter bepaald duur geworden. Met onze UAV (Unmanned Aerial Vehicle) kunnen we nieuwe toepassingen lanceren.”

Publibytes is gespecialiseerd in zowel digitaal drukwerk als luchtfotografie. Op het vlak van digitaal drukwerk levert de firma exclusieve geboortekaartjes, visitekaartjes en trouwaankondigingen af. “Wij hebben ons toegespitst op formaten die gewone drukkerijen niet kunnen aanmaken,” zegt Erwin Cloetens die samen met zijn echtgenote Annemie de onderneming opzette.

Erwin Cloetens kan evenwel niet wegsteken dat zijn grote liefde echt wel de luchtfotografie is. In de afgelopen jaren huurde hij daartoe geregeld een helikopter in om reportages te maken. Omdat de heli evenwel handenvol geld kost en zeker niet op lage hoogte mag vliegen werd gezocht naar een leefbaar alternatief. Het werd uiteindelijk een drone. “Een Nederlandse constructeur maakt UAV’s aan volgens het orderboek van de klant. Wij hebben in dit opzicht gekozen voor een Rotorcam-drone met een diameter van zowat één meter en vier armen waarop telkens twee propellers ronddraaien. Onder het systeem hangt een gestabiliseerd cameraplatform dat een gewicht tot 3 kilogram kan dragen.”

Wanneer de drone opstijgt kun je via een groot beeldscherm mee kijken met de camera. Dit is zeker belangrijk voor de regisseur die bv. een film draait of voor de fotograaf die de opname in de juiste kader wil zetten. De drone wordt vanop afstand bediend door de pîloot. De veiligheidsvoorzieningen zijn uiteraard wel scherp uitgetekend. Op het moment dat de piloot het contact verliest met de drone keert het toestel op basis van zijn GPS-navigatiesysteem vanzelf terug naar de startpositie.

Publibytes wil de drone in de komende jaren oa. inzetten voor industriële toepassingen. Vanop een bepaalde hoogte kunnen schitterende beelden gemaakt worden van zeeschepen, gasinstallaties, vastgoedprojecten, bedrijfsgebouwen enz. Met het toestel kunnen bv. ook windturbines geïnspecteerd worden, zonnepanelen nagezien, openbare werken overschouwd enz. “Wanneer je een thermografische detectiecamera, een FLIR monteert op de UAV kunnen op grote hoogte bv. isolatieproblemen vastgesteld worden bv. Daarbij openen zich nieuwe markten. De drone kan eveneens een HD videocamera meenemen.”

Zeker voor een kleine onderneming is de investering in een UAV inderdaad geen lachertje. “Afhankelijk van de verwachte performance kost een gemiddelde drone makkelijk 25.000 euro. Wie bv. ruimere opties als een stabilisatiesysteem wil laten inbouwen zal uiteraard nog meer betalen.”

“Wij zijn met onze drone inderdaad wel ergens exclusief in de brede regio,” zegt Erwin Cloetens nog. “Ik ben er evenwel van overtuigd dat nog anderen ons voorbeeld snel zullen volgen.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.