Nieuws Antwerpen Q8oils investeert 100 miljoen in Antwerpse smeeroliefabriek

Q8oils investeert 100 miljoen in Antwerpse smeeroliefabriek

Q8oils investeert 100 miljoen in Antwerpse smeeroliefabriek

mattonDe vernieuwingswerken aan de bestaande smeeroliefabriek van Q8Oils in Antwerpen zitten perfect op schema. De Koeweitse oliegroep Kuwait Petroleum International investeert liefst 100 miljoen euro in de modernisering van de installaties op wat straks Antwerp Blue Gate moet worden. De productiecapaciteit van de vernieuwde fabriek wordt daarbij opgetrokken tot 130 miljoen liter.

Het nieuwe basisolie-tankpark met 24 eenheden staat er ondertussen al, de lossteiger is gebouwd. Ook de moderne afvullijn is al operationeel. Nu zijn de werken bezig voor de aanpassing van de productie-eenheid zelf. In een laatste fase zal ook het kantoorgebouw vernieuwd worden.

Eind 2014 zal de smeeroliefabriek van Q8Oils in Antwerpen meteen ook een van de grootste van Europa zijn. Omdat de eenheid modulair opgebouwd wordt is bovendien de mogelijkheid voorzien dat de productiecapaciteit op termijn nog verder kan worden opgevoerd tot 250 miljoen liter.

Het investeringsproject van Q8Oils op de terreinen van Antwerpen Zuid geeft te kennen wat er dan toch nog kan gebeuren met relatief verouderde productiesites. Q8Oils nam de smeeroliënfabriek destijds in 1984 over van het Amerikaanse Gulf. Dan bleef het verscheidene jaren relatief stilletjes rond de installaties. Op Antwerpen Zuid werd al die jaren op 80 miljoen liter gedraaid. In 2006 werd door Kuwait Petroleum International Lubricants (KPIL), de divisie die instaat voor smeeroliën, een meerjarenplan gelanceerd om de fabriek te moderniseren. Daar werd in verscheidene fasen 100 miljoen euro voor uitgetrokken. Het plan moet helemaal af zijn tegen 2016.

“In onze fabriek worden ruim 600 soorten verschillende smeermiddelen aangemaakt voor toepassingen in o.a. energie-, metaalbewerking-, industrie- en autosectoren,” zegt Geert Matton, de productiedirecteur. “De vernieuwing zal de automatisering van het mengproces en de efficiëncy van het vulproces verbeteren, waardoor het mogelijk wordt om op een flexibele manier alle soorten smeermiddelen op oliebasis te produceren.”

De hoofdzetel van KPIL is ondertussen na een verhuis in Londen eveneens gehuisvest in Antwerpen. Directeur Geert Matton leidt in dit opzicht ook de productiesites van KPIL in Milaan (Italië) en Leeds (Engeland). De grondstoffen voor Antwerpen worden aangeleverd vanuit de raffinaderij van Kuwait Petroleum in Rotterdam.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.