Nieuws Antwerpen QinetiQ Space bouwt Vietnamese satelliet

QinetiQ Space bouwt Vietnamese satelliet

QinetiQ Space bouwt Vietnamese satelliet

ruimteQinetiQ Space maakt deel uit van een Belgisch consortium dat een aardobservatie satelliet gaat bouwen voor Vietnam. De onderhandelingen over het contract slepen al jarenlang aan maar nu komt er eindelijk schot in de zaak. Het bedrijf uit Kruibeke is gespecialiseerd in de bouw van kleine satellieten.

Vietnam wil zijn natuurlijke bodemrijkdom beter observeren en wil daarom vanuit de ruimte eventuele ontwikkelingen sneller opvolgen. Vanuit een aardobservatie satelliet kunnen problemen als bodemerosie en ontbossing bv. perfect opgevolgd worden. Vietnam nam daartoe al in 2012 contacten met het Belgisch consortium doch op de gefaseerde onderhandelingen zat helemaal geen vaart.

Nu is er kennelijk toch een doorbraak. Alle betrokken partijen hebben een zoveelste voorakkoord ondertekend in aanwezigheid van vice premier Johan Vande Lanotte en de Belgische ambassadeur in Vietnam.

QinetiQ Space gaat nu in overleg met Spacebel, het softwarebedrijf Amos, Deltatec, het Vito en het Centre Spacial de Liège instaan voor de bouw van de eigenlijke satelliet, het grondstation en bijhorende infrastructuur, de testfaciliteiten en de opleiding van het Vietnamese personeel. De satelliet moet uiterlijk in 2017 in de ruimte hangen.

“Dit is voor ons een belangrijk contract”, zei commercieel directeur Frank Preud’homme van QinetiQ Space. “Wij kunnen ons in Vietnam positioneren als specialist in aardobservatie satellieten en kunnen op die manier allicht ook andere landen in de regio interesseren.”

QinetiQ Space is destijds gegroeid uit het bedrijf Verhaert dat gespecialiseerd was in de aanmaak van industriële producten. Ruimtevaart is destijds als een aparte divisie opgestart. Verhaert haalde in de afgelopen jaren verscheidene contracten weg bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De onderneming werd in 2005 overgnomen door de Amerikaans-Britse QinetiQ Group. Kruibeke tekende in 2012/2013 voor een omzet van 20 miljoen euro en stelt 70 mensen tewerk.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.