Nieuws Antwerpen Raad van State vernietigt havenuitbreiding Antwerpse linkeroever

Raad van State vernietigt havenuitbreiding Antwerpse linkeroever

Raad van State vernietigt havenuitbreiding Antwerpse linkeroever

saeftigheDe plannen voor de bouw van het Saeftinghedok op de Antwerpse linkeroever krijgen weer een stevige klap. De Raad van State heeft een deel van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor de uitbreiding van de Antwerpse haven op Linkeroever vernietigd. Eerder had de auditeur al een negatief advies gegeven. De uitspraak betekent meteen dat Doel weer – eventjes – gered is. Maar het wil nog niet zeggen dat de bouw van het Saeftighedok nu helemaal van de baan is.

De Raad van State baseert zich op een uitspraak van Europees Hof van Justitie. Dat had in juli al verklaard dat het niet akkoord ging met het GRUP, omdat de natuurcompensatieplannen van de haven niet overeenstemmen met de Europese milieurichtlijnen.

De vernietiging van het GRUP komt er op vraag van inwoners van Doel. Als het Saeftighedok – een groot nieuw containerdok – er komt dan moet Doel onherroepelijk verdwijnen.
Door de beslissing van de Raad van State is er geen basis meer voor de ontwikkeling van de ‘Saeftinghezone’ en wordt het dorp Doel juridisch opnieuw woongebied, zo is bij specialisten te horen.

De actiegroep Doel 2020 – die zich al jaren verzet tegen de uitbreidingsplannen van het Antwerpse Havenbedrijf op Linkeroever – juicht de uitspraak van de Raad van State toe. ‘Doel wordt opnieuw ‘definitief’ woongebied en het Saeftinghedok is nu ‘definitief’ van de baan’ zegt de actiegroep in een persmededeling.

Maar zover is het nog niet. De Vlaamse overheid heeft in de verwachte uitspraak van de Raad van State niet afgewacht. Vorige week maakte de overheid bekend dat ze zelf op zoek gaat naar alternatieven voor het Saeftinghedok. Dat gaat van een mogelijke uitbreiding van het bestaande Deurganckdok onder Doel tot een uitbreiding van de containerterminals op de rechteroever. Maar ook de Saeftighedok-optie blijft op tafel, wat de Vlaamse regering betreft.

Het Havenbedrijf Antwerpen neemt kennis van het arrest van de Raad van State.  De uitspraak verrast het Havenbedrijf niet omdat eerder de auditeur de vernietiging had gevraagd. Voor het Havenbedrijf is het essentieel dat er verder werk wordt gemaakt van extra containercapaciteit in het havengebied Antwerpen tegen 2022.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.