Nieuws Antwerpen Randstad zoekt mee naar maritieme bedienden

Randstad zoekt mee naar maritieme bedienden

Randstad zoekt mee naar maritieme bedienden

expeditieIn de Vlaamse havens is nog altijd een ontstellend tekort aan maritieme bedienden. Ook in Antwerpen. Het lijkt wel alsof werkzoekenden dat niet eens weten. Het initiatief van het vormingscentrum Portilog om speciale cursussen op te starten wordt dan ook voluit gesteund door Randstad Maritiem. “Wij hadden al in 2007 cursussen opgestart om maritieme bedienden op te leiden,” zegt Greet Van Melkebeke. “Portilog is in dit opzicht onze actieve partner geworden. En wederzijds.”

Het is een vreemde tegenstelling: Vlaanderen telt honderdduizenden werklozen maar de havenbedrijven slagen er niet in om tientallen vacatures in te vullen. De logistieke sector heeft dringend nood aan bijkomend personeel dat met zijn specifieke kennis van zaken onmiddellijk inzetbaar kan zijn. Randstad Maritiem heeft die lacunes al veel langer onderkend en probeert daarop in te spelen. “Niet zonder succes,” zegt Greet Van Melkebeke. “Wij hebben in al die jaren al meer dan 600 kandidaten opgeleid. Zeker 75% van hen heeft ondertussen een goede job gevonden in de haven.”

Terwijl Portilog vanuit zijn aangesloten organisaties en bedrijven de beste lesgevers aanbiedt bij de cursusreeksen selecteert Randstad Maritiem vanuit zijn praktijkervaring uit de cursisten de sterkste kandidaten met de juiste basiscompetenties.

* Het gaat dan om mensen op het niveau van minimum A2?
Greet Van Melkebeke: Het gaat ons vooral om het denkniveau, de inzet van de mensen. A2 kan daarbij een goede basis zijn maar wie de nodige basiscapaciteiten inbrengt, de flexibiliteit en de hands-on die kan ongetwijfeld eveneens mee doen. Weeet je, wij hebben ooit een dame gehad die in een patisserie gewerkt had en hogerop wilde. Ze heeft ondertussen als maritiem bediende een mooi parcours afgelegd.

* Maar het gaat ook om bachelors en masters?
Greet Van Melkebeke: Die mensen kunnen uiteraard wel wat meer theorie aan en kunnen allicht ook solliciteren voor hogere functies zoals customer service of expeditie. Mooi is dat wij kandidaten-bedienden ook stages kunnen aanbieden bij de bewuste ondernemingen.

* Hoe reageert het bedrijfsleven?
Greet Van Melkebeke: Heel entousiast. Wij hebben onze kandidaten kunnen plaatsen bij nagenoeg alle grote namen uit de sector. En dan hebben wij het bv. over Tabaknatie, Herfurth, MSC, PSA enz.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.