Nieuws Antwerpen RealDolmen krijgt stevige voet aan wal in Nederland

RealDolmen krijgt stevige voet aan wal in Nederland

RealDolmen krijgt stevige voet aan wal in Nederland

realDe Nederlandse verpakkingsspecialist Paardekooper Van der Windt Groep heeft zijn samenwerking met RealDolmen versterkt. In 2001 werd samen met de andere leden van de toenmalige groep beslist een nieuw informatiesysteem te installeren. Aanvankelijk werd enkel geopteerd voor de financiële module van de ERP-suite die door RealDolmen speciaal voor groothandels en distributiebedrijven werd ontwikkeld. Onlangs werd beslist om de volledige ERP-suite van de softwarespecialist uit Kontich te implementneren.

RealDolmen werd enkele jaren terug opgezet uit de fusie van Real Software uit Kontich en Dolmen uit de Colruyt Groep. Real Software was toen na enkele ellendige jaren uit een diep dal teruggekomen en de toenmalige aandeelhouders zagen nieuwe groeimogelijkheden in de samenwerking met Dolmen.

Paardekoper Van der Windt is anderzijds sinds 1925 als groothandel actief op de Nederlandse verpakkingsmarkt. Het bedrijf is intussen uitgegroeid tot één van de grootste en meest innovatieve bedrijven in deze branche met een gemiddelde jaaromzet van een 250 miljoen euro. Met een assortiment van 25.000 artikelen is het toonaangevend op het gebied van verpakkingen voor de detailhandel (food en non-food), de groothandel en de industrie. Paardekoper nam onlangs Van der Windt over, een bedrijf dat op het vlak van omzetcijfers de facto 1,5 keer zo groot was alos Paardeloper zelf. Een en ander leidde ertoe dat er nieuwe IT-oplossingen dienden uitgewerkt te worden.

De website Value Chain heeft een diepgravende analyse van de deal tussen RealDolmen en Paardekoper Van der Windt opgemaakt. Value Chain is een specialist in supply chain management software. Daarbij is vastgesteld dat de verpakkingsindustrie een groeiende maar tegelijk zeer complexe en veeleisende markt is. “Een onderbouwde en dynamische automatisering van de bedrijfsprocessen is daarom noodzakelijk. De beslissing om de volledige ERP-suite van RealDolmen te implementeren, ging niet over één nacht ijs. Paardekooper had het toenmalige ERP-pakket immers zodanig afgestemd op de activiteiten dat het exact voldeed aan de noden en verwachtingen van de medewerkers.”.

Het eigenlijke project werd voorafgegaan door een uitgebreide pilotfase, waarin het nieuwe pakket functioneel volledig werd doorgelicht. Daar waar nodig werd maatwerk uitgetekend. Zo werden o.a. de specifieke processen in de filialen in maatwerk omvat. Mede door de intensieve samenwerking tussen beide partijen kon men uiteindelijk volmondig “ja” zeggen tegen RealDolmen en zijn aangeboden ERP-oplossing, concludeert Value Chain.

Er werd gekozen voor een big-bang-introductie. De goede voorbereiding en het uitgebreide testen stonden ervoor garant dat de performantie tegenover de klanten tijdens de implementatiefase op hetzelfde niveau bleef. Intern moest men in het begin weliswaar een tandje bijzetten, maar binnen een maand was men vertrouwd met het systeem. De training van de eindgebruikers speelde daarbij een belangrijke rol. Geen klassikale luistersessies, maar een praktisch hands-on trainingstraject dat volledig op de bestaande werkprocessen was afgestemd. Key-users werden actief betrokken bij het proces. Hierdoor konden zij op hun beurt gericht kennis overdragen op kleinere groepen eindgebruikers.

Voor Paardekooper Van der Windt was één van de differentiërende factoren de gezonde prijs-/kwaliteitsverhouding. De groep is bijzonder positief over de aftersales en prijst de samenwerking, waarin duidelijke afspraken worden gemaakt en nagekomen. Daarnaast scoren de diepgang en de breedte van de aangeboden functionaliteit zeer goed. Dit wordt ook bevestigd door een aantal medewerkers die vanuit een vorige betrekking ervaring hebben met ERP-pakketten van gerenommeerde namen uit de markt.

Speerpunten waren volgens de analisten van Value Chain het ver doorgedreven gebruik van elektronische data-uitwisseling, de ondersteuning van meerdere filialen en magazijnen en de uitgebreide analysemogelijkheden met betrekking tot artikelen, klanten, leveranciers en markten. Daarnaast was ook flexibiliteit met betrekking tot het inrichten van verkoopcondities en adresbeheer noodzakelijk. Met de uitbreidingen wat betreft verkoopinformatie en e-Shop heeft men een belangrijke stap gezet naar nog meer synergie en een nog grotere professionaliteit. De inzet van RF-technologie en stemsturing vormt een centraal punt van het ICT-project.

De ERP-suite van RealDolmen is een geïntegreerde productsuite waarin Supply Chain Management naadloos wordt gecombineerd met voorraadbeheer, logistiek, WMS, CRM, e-commerce en Business Intelligence. De suite werd speciaal ontwikkeld voor het middensegment, zoals distributiebedrijven en groothandelsbedrijven en werd in 1995 door RealDolmen succesvol op de markt gebracht. Het succes van de ERP-oplossing ligt in zijn volledigheid, flexibiliteit, geavanceerdheid en implementatiesnelheid. De suite is gebaseerd op een open, modulaire architectuur die dankzij een uitgebreide parameteriseerbaarheid eenvoudig op maat kan aangepast worden. Maatwerkuitbreidingen behoren steeds tot de mogelijkheden.

De implementatie van de RealDolmen ERP-suite kent nog geen eindpunt. Zo werd er intussen een digitale cockpit geïmplementeerd. Deze grafische monitoring tool zorgt ervoor dat de planner duidelijk zicht heeft op de activiteiten in het magazijn. Op die manier wordt het pickingproces adequaat gemonitored. Het verwachte werk wordt hierdoor beter geïnventariseerd en gecoördineerd en er kan zeer gericht ingespeeld worden op veranderende opdrachten en prioriteiten. Zo draagt de planner proactief bij tot een verbetering van de logistieke processen in het magazijn.

Maar niet enkel functioneel wordt de oplossing uitgebreid. “We hebben in 2008 Depa Disposables met een 25-tal gebruikers toegevoegd. Halma Packaging wordt in 2014 toegevoegd met een 20-tal gebruikers en Van der Windt Verpakking BV volgt in 2015 met naar schatting nog eens 130 gebruikers”, verklapt De Munnik. In het voorjaar van 2013 nam Paardekooper het bedrijf Van der Windt Verpakking over, een bedrijf qua omzet 1,5 keer zo groot was als Paardekooper. Het werkte veel minder geautomatiseerd, waardoor werd beslist voor de ganse Paardekooper Van der Windt Groep de ERP-suite van RealDolmen te implementeren en op die manier meer controle te krijgen over de operaties van de volledige organisatie.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.