corona stad antwerpen

Regeringen verlengen steunmaatregelen

ANTWERPEN - Nadat afgelopen weekend de federale regering de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht en het overbruggingsrecht voor zelfstandigen verlengde, komt nu ook de Vlaamse regering met maatregelen voor de komende periode. De superkern op federaal niveau had trouwens ook nog bijkomende steunmaatregelen, zoals een verlaging van de btw (behalve op alcohol) voor de horeca.

Nu veel winkels en horecazaken de deuren opnieuw mogen openen, vervalt voor hen de mogelijkheid om gebruik te maken van de Vlaamse hinderpremie. Maar omdat een hele reeks andere zaken zoals bijvoorbeeld casino's, pretparken, wellnesscentra, bioscopen en discotheken nog niet mogen starten en omdat veel andere ondernemingen en winkels draaien op een verminderde capaciteit en dus ook omzet, voorziet de Vlaamse regering bijkomende steunmaatregelen.

Zo komt er een verlenging van de hinderpremie met bijbehorende dagvergoeding. Ondernemers die nog steeds hun locatie verplicht moeten sluiten kunnen ook na 12 juni (de dag waarop de Vlaamse hinderpremie normaal gezien zou aflopen) een beroep doen op de dagpremie van 160 euro per extra sluitingsdag. De premie wordt toegekend tot het moment dat de fysieke locatie van de onderneming kan heropenen op basis van een beslissing van de Veiligheidsraad.

Voor de ondernemers en winkels die wel de deuren kunnen heropenen, maar die door de coronabeperkingen te kampen hebben met een fors verlaagde omzet, komt er een aanvullende compensatiepremie van 2.000 euro. Eerder had de regering al een gelijkaardige compensatiepremie van 3.000 euro ingevoerd. De voorwaarde is een omzetverlies van minstens 60 procent in een periode van 1 maand vanaf de heropening ten opzichte van een referentieperiode vorig jaar. Het omzetverlies moet aangetoond kunnen worden aan de hand van dagontvangsten, geleverde prestaties of de tijdsregistratie.

"Het is meteen ook de laatste acute ingreep die we doen als Vlaamse regering. We hebben de hinder- en compensatiepremie gehad. Hiermee willen we die ondernemingen die minstens 60 procent omzetverlies lijden een duwtje in de rug geven. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de activiteiten opnieuw opgestart zijn", aldus Vlaams minister voor Economie Hilde Crevits.