Rentabiliteit diamantairs staat zwaar onder druk

ari

De Antwerpse diamantsector heeft het moeilijk. De rentabiliteit van de pakweg 2000 geregistreerde handelsondernemingen staat zwaar onder druk. Dit neemt niet weg dat de sector als geheel relatief goede cijfers gerealiseerd heeft. Met een omzet van 58,8 miljard dollar was 2014 zelfs een absoluut recordjaar.

De Antwerpse diamantairs hebben al wel vaker aan de klaagmuur gestaan. De sector voelt zich als geheel niet altijd goed begrepen en diende al verscheidene muren van ellende te slopen. Zo de problematiek van de bloeddiamanten, de concurrentie uit Dubai, de fiscale problematiek enz. Ari Epstein, de ceo van het Antwerp World Diamond Centre ziet evenwel enkele openingen. De vrij sterke omzetcijfers van de sector mogen er al op duiden dat Antwerpen zijn internationale positie van wereldhandelscentrum voor diamant onverminderd verdedigd heeft. De verhandeling van bloeddiamanten, (illegaal gedolven diamant die wit gewassen wordt om er wapens mee te kopen) lijkt onder controle. Via Antwerpen zou nog hooguit 0,2% illegale diamant transiteren.

Dit neemt niet weg dat de rentabiliteit van de ondernemingen zeer te wensen overlaat. De hoge prijs voor ruwe diamant is een van de uitdagingen. De productie aan ruw is nu eenmaal sterk aan het dalen en dat drijft de prijs van de aangeboden producten verder op. Op die manier komen de diamantairs tussen hamer en aanbeeld terecht.

Ook de druk die uitgaat van de banken is problematisch. Niet alleen zijn de financiële instellingen vandaag heel erg terughoudend om diamantairs nog krediet toe te staan, zelfs de opening van nieuwe rekeningen is niet evident.