Research stuwt groei van Orfit Industries

balduyckOrfit Industries

heeft als producent van medisch toebehoren een open gezichtsmasker op de markt gebracht. Het bedrijf uit Wijnegem werkt met thermoplastics die vanaf een bepaalde temperatuur vervormbaar zijn. Voor patiënten die in het kader van een kankerbehandeling radiotherapie moeten ondergaan biedt het masker een sterk verbeterd comfort.

Thermoplastics of polymeren die vervormbaar worden bij een bepaalde temperatuur en na afkoeling weer verharden liggen aan de basis van de onderzoeksactiviteit van Orfit Industries. Ondanks de felle internationale rivaliteit en de wereldwijde economische recessie, houdt Orfit Industries nog altijd een paar lengtes voorsprong op zijn concurrenten. Het bedrijf dankt deze positie in grote mate aan zijn volgehouden inspanningen inzake R&D. Orfit herinvesteert elk jaar tot 15% van zijn omzet in R&D. Het bedrijf slaagde er zo in zijn internationaal leidende positie te verankeren in die nichemarkten waarin het actief is. De onderneming exporteert vandaag over de hele wereld en zet zijn producten af in 97 landen.

"Het is de markt die onze R&D aanstuurt. Wij krijgen telkens weer nieuwe vragen vanuit de markt en die zijn onze sterkste stimulans," zegt CEO Steven Cuypers. “Het is vooral daarom dat wijzelf of onze handelsvertegenwoordigers nauw contact houden met onze klanten, met name ziekenhuizen en medische centra”.

De kwaliteit van de immobilisatiesystemen van Orfit voor patiënten die worden behandeld met radiotherapie zijn het directe resultaat van dit beleid. Nu reeds garanderen deze systemen vrijwel complete onbeweeglijkheid bij maximaal comfort voor de patiënt. Maar het kan altijd nog beter. Want nu brengt de onderneming haar recentste nieuwigheid op de markt: het open aangezichtsmasker.

Het open aangezichtsmasker laat het gezicht grotendeels vrij, wat het aanzienlijke ongemak sterk vermindert. Patiënten van wie hoofd of hals worden bestraald zijn immers angstig, zeker als zij last hebben van claustrofobie. Dankzij de introductie van nanotechnologie zorgt het nieuwe met Nanor® verstevigde open aangezichtsmasker voor een zelfde of zelfs verbeterde reproduceerbaarheid in vergelijking met de gewone hoofd- en halsmaskers. Het is het onderzoeksteam van Orfit dat de hybride versie van dit innoverende masker in huis heeft ontwikkeld. Het masker heeft een CE-certificering en ook een FDA-registratie gekregen. Orfit heeft zowel een patent op het ontwerp als op het product zelf.

“Wij zijn erin geslaagd het open aangezichtsmasker te verstevigen door het gebruik van een thermoplastisch polymeer dat Nanor® bevat, een soort poeder dat door het polymeer wordt ingekapseld. Het gebruik van nanotechnologie levert een dunner en dus ook lichter masker op, met maximale horizontale en rotatiestabiliteit,” zegt Dr. Bogdan Bogdanov, hoofd van R&D bij of Orfit.

Orficast™

Orficast™ is een ander voorbeeld van de R&D-inspanningen die Orfit zich getroost. Dit zelfhechtend thermoplastisch verband kan men aanzienlijk en herhaaldelijk uitrekken en is gemakkelijk aan te brengen. Niet alleen is dit verband biocompatibel, het heeft bovendien een perfect geheugen. Het is daarenboven mogelijk het verband terug af te wikkelen en er een nieuwe spalk mee aan te maken. Datzelfde verband laat zich dus voor de duur van een hele behandeling hergebruiken. Orficast™, waarop een patent is genomen, is een revolutionair nieuw materiaal voor een sterk verbeterde fysieke rehabilitatie, dat van A tot Z ontwikkeld is door Orfit Industries zelf.

Orficast™ bestaat onder de vorm van een blauwe tape, die verkrijgbaar is in een 3 cm dan wel 6 cm brede versie. Orfit besloot daarnaast ook Orficast™Black uit te brengen, een tape in zwarte kleur waarmee Orfit ondermeer wilde voldoen aan een vraag van het Amerikaanse leger in verband met camouflagevereisten.

Spalk met Nanor®

Tijdens de Ronde van Frankrijk van vorig jaar werd voor het eerst een spalk gebruikt met datzelfde Nanor®, dat minuscule nanodeeltjes bevat. Dank zij die spalk kon Tony Martin, een renner uit het Quick Step-team, veel langer in de Tour blijven dan aanvankelijk gedacht. Dit nieuwe materiaal vermindert het gewicht van het verband met 20%.

Op verzoek van Orfit zouden 20 handspecialisten over geheel Europa dit nieuwe product testen bij hun patiënten. Indien het resultaat van de tests positief is, zullen de definitieve ontwikkeling van dit product en de commercialisering ervan niet lang op zich laten wachten.

Orfit Crystal

Inmiddels experimenteert Orfit ook met doorzichtige polymeren. Handspecialisten wachten nu al jaren op een transparant spalkmateriaal dat direct op de patiënt kan worden aangebracht. Orfit Crystal is een zacht thermoplastisch materiaal, ideaal voor verbanden voor mensen die lijden onder reumatoïde artritis en voor zachte immobilisatie.

Orfit Industries tekende verleden jaar voor een omzet van zo'n 15 miljoen euro. Het bedrijf is in handen van Steven Cuypers en zijn echtgenote.