Nieuws Antwerpen Restaurantkosten ook voor particulieren fiscaal aftrekbaar?

Restaurantkosten ook voor particulieren fiscaal aftrekbaar?

Restaurantkosten ook voor particulieren fiscaal aftrekbaar?

De horecafederatie Belgian Restaurants Association (B.R.A.) stelt voor om om de fiscale aftrekbaarheid van restaurantkosten uit te breiden tot particulieren. Nu mogen restaurantkosten alleen worden afgetrokken als beroepsonkosten.

De aanleiding voor het opvallende voorstel is de invoering van de witte kassa. B.R.A. wil een herstelplan voor de horeca. Verzet tegen de invoering van die witte kassa is onzin, vindt de horeca-organisatie.  “Alle politieke beleidsmensen, ongeacht hun partij, die wij over dit vraagstuk hebben aangesproken, stellen met klem dat in dit dossier het speelkwartier nu echt voorbij is.” De stok komt er dus sowieso, maar de restauranthouders achter B.R.A. willen daar graag een wortel bij.

De organisatie stelt daarom voor dat de belastingadministratie enkel nog uitgaven zou aanvaarden als aftrekbare kosten als die gestaafd worden door een kasticket van een witte kassa. “Dan zullen alle restaurants in het land onmiddellijk hun kasregister activeren, omdat de klanten erom vragen. Oneerlijke concurrentie behoort dan tot het verleden. De aftrekbaarheid als beroepsonkosten is nu beperkt tot 69%. de organisatie vindt dat arbitrair en stelt voor om die op te trekken tot 100% en ze bovendien uit te breiden tot particulieren. “Het zou een stimulerend effect hebben op de sector en het zou ook de economische groei in België bevorderen” zegt B.R.A.

 De organisatie onderzocht een werkhypothese die voor particulieren 20 procent aftrekbaarheid van de restaurantkosten voorziet, met een maximum van 5.000 euro per jaar. Dat komt neer op maximaal 1.000 euro afgetrokken uitgaven per jaar en per belastingplichtige. Volgens de B.R.A. kan die maatregel op jaarbasis 40 miljoen euro aan de schatkist opleveren.

B.R.A. werd opgericht door een dertigtal restaurantzaakvoerders en telt naar eigen zeggen al 450 leden.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.