Nieuws Antwerpen Resultaten Exmar flink opgefleurd

Resultaten Exmar flink opgefleurd

Resultaten Exmar flink opgefleurd

exmarDe gastankerrederij Exmar deed het in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar opvallend beter dan tijdens diezelfde periode van 2012. De resultaten zijn evenwel opgefleurd door uitzonderlijke winsten die geboekt werden op een onlangs opgezette joint venture.

Exmar is als gastankerrederij gegroeid uit de Groep CMB. De onderneming wordt sinds de scheiding met oa. CMB/Bocimar en Euronav aangestuurd door Marc Saverys. Exmar heeft zich sterk georiënteerd naar het vervoer van gas als LPG (Liquefied Petroleum Gas) en LNG (Liquefied Natural Gas). Daartoe worden verscheidene tankers ingezet. Exmar heeft een sterke reputatie als pionier van zogenaamde hervergassingsschepen en van drijvende hervergassingsinstallaties waarbij het aangevoerde bevroren gas weer vloeibaar gemaakt wordt. Indien gas afgekoeld wordt tot een temperatuur van minus 160 graden vermindert het volume van het aangevoerde gas met liefst 600 keer. Bij aanlanding in de haven van bestemming wordt het gas weer op zijn normale volume gebracht. Op die manier zijn dure aanlandingsterminals de facto niet meer nodig.

De gasmarkt is in de gegeven omstandigheden erg expansief. In die mate dat ook de gastransporteurs daar mee van profiteren. Exmar realiseerde tijdens het eerste kwartaal een bedrijfswinst van 64 miljoen dollar tegenover 33 miljoen dollar in diezelfde periode van 2012. De bedrijfskasstroom steeg tot 79 miljoen dollar ten opzichte van 52 miljoen dollar.

De resultaten zijn evenwel voor een stuk vertekend door de uitzonderlijke winst die Exmar mocht boeken op zijn inbreng in de joint venture met de gascarrier Teekay uit de Bermudas’s. Het grootste deel van de LPG-tak van Exmar werd in die joint venture ingebracht. Daar werd een additionele 54 miljoen dollar op verdiend.

Exmar is niet enkel actief op de markt van LPG en LNG. Het bedrijf runt ook nog een eigen dienstendivisie en een offshore unit. De offshore unit exploiteert oa. een drijvend productieplatform dat als Opti-Ex “kenneijik nog verschilende bijkomede groeikansen heeft.”

De globale omzet daalde tijdens het eerste kwartaal licht tot 99 miljoen dollar. Tijdens het afgesloten boekjaar 2012 werd aan de Gerlachekaai in Antwerpen een omzet geboekt van 413 miljoen dollar.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer