Nieuws Antwerpen River Skimmer zorgt voor afvalvrij Dok van Merksem

River Skimmer zorgt voor afvalvrij Dok van Merksem

River Skimmer zorgt voor afvalvrij Dok van Merksem

In Merksem is de River Skimmer voorgesteld. Deze machine verzamelt het drijvende afval in het Dok, een zijarm van het Albertkanaal. “Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen zwerfvuil”, zegt Thomas De Groote van River Cleanup. “Een stap die we niet hadden kunnen zetten zonder de steun van Multi Masters Group.”

River Cleanup wil rivieren en hun oevers zwerfvuilvrij maken. Dat is een enorme opdracht, want wereldwijd komt jaarlijks 8.000.000.000 kg afval in het water terecht. “Onze ambitie is om dat getal naar 0 terug te brengen. Dat gaat natuurlijk niet in één keer”, zegt Thomas De Groote van River Cleanup.

Eén van de partners van River Cleanup is Multi Masters Group uit Merksem. “We hebben samen al een zwerfvuilactie in het Rivierenhof in Deurne georganiseerd”, zegt Nicolas de Schutter, voorzitter van Multi Masters Group. “Wegens corona zijn massaevenementen uit den boze. Daarom hebben we naar een alternatief gezocht. Samen met River Cleanup hebben we besloten om het afvalprobleem aan te pakken in het Dok van Merksem, gelegen tussen ons huidige hoofdkantoor aan de Westkaai en onze toekomstige hoofdzetel aan de Oostkaai in Merksem.”

River Skimmer

De oplossing voor het probleem in Merksem is de River Skimmer. Deze baanbrekende technologie zuivert maar liefst 500 liter water per minuut. “We hebben acht maanden gewerkt om deze machine volledig gebruiksklaar te krijgen. De eerste versie hebben we laten overkomen uit de Verenigde Staten. Die bleek echter niet aangepast aan de specifieke situatie in het Dok.”

Het waterniveau in deze zijarm van het Albertkanaal stijgt en daalt voortdurend door de drukke binnenvaart en de sluis van Wijnegem. “De specialisten van onze divisie Construct Masters hebben de machine ontmanteld en een volledig nieuwe, drijvende River Skimmer gebouwd. Nu is het systeem helemaal klaar om het Dok afvalvrij te maken en te houden”, zegt Nicolas de Schutter.

Ook aan het MAS en in het buitenland

Er worden volop plannen gesmeed om ook elders in België een River Skimmer te installeren. “Nog dit jaar willen we zowel aan het MAS in Merksem als in Dok Noord in Gent een gelijkaardige, grotere machine installeren”, zegt Thomas De Groote.

River Cleanup kijkt ook over de grenzen. Ook daarbij kan Multi Masters Group helpen. “Ons Franse moederbedrijf Samsic volgt dit initiatief met heel veel belangstelling. Er is interesse om de acties van River Cleanup te steunen in alle landen waar wij actief zijn, zo’n 25 in totaal”, zegt Nicolas de Schutter.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.