Nieuws Antwerpen Roots Drupal en Mollom software liggen in Antwerpen

Roots Drupal en Mollom software liggen in Antwerpen

Roots Drupal en Mollom software liggen in Antwerpen

buytaertRemeber that name: Dries Buytaert. De Antwerpenaar is in de Verenigde Staten goed op weg om een 1 miljard dollar boy te worden. Buytaert gaat allicht met zijn softwarebedrijf Acquia naar de beurs. Acquia heeft met Mollem nog een lokale verankering in Brasschaat.

Dries Buytaert in in eigen land nog vrij onbekend maar zeker in de Verenigde Staten en in de internetwereld is hij een god. Buytaert is de ontwerper van Drupal, een open source content management system waarmee zelfs informatica-analfabeten (?) een eigen website, een blog of een bedrijfsapplicatie kunnen opzetten. Liefst 2% van alle websites over de hele wereld draaien op Drupal. Het open source CMS was in die mate revolutionair omdat het systeem vrij toegankelijk was op de markt en iedereen er kon mee aan helpen bouwen. De achtste versie van Drupal heeft ondertussen tienduizenden followers. In die mate dat zelfs het Witte Huis in Washington gebruik maakte van Drupal.

De softwarespecialist verhuisde enkele tijd geleden evenwel naar de Verenigde Staten. Na zijn passage bij de universiteiten van Antwerpen en Gent zocht hij de ruimte en de entrepreneurial spirit van Amerika op. Ook al omdat de echt grote gebruikers van Drupal effectief Amerikaanse bedrijven bleken te zijn. En nog zoiets: in Amerika kreeg Buytaert gemakkelijk toegang tot risicokapitaal. Waardoor hij in 2007 70 miljoen dollar kon bijeen krijgen om Acquia op te richten. Een van de grote geldschieters was zelfs Goldman Sachs.

Acquia geeft nu als bedrijf commerciële ondersteuning aan de gebruikers van Drupal. De business loopt ondertussen als een heuse trein. Volgens het gespecialiseerd magazine Inc. was Acquia in 2012 zelfs een van de snelst groeiende softwarebedrijven van de Verenigde Staten. Het bedrijf draaide toen op een omzet van 45 miljoen dollar. Voor het lopende jaar is opnieuw een groei van liefst 50% gebudgetteerd. In die mate dat Buytaert vandaag moet uitkijken naar vers kapitaal om die spectaculaire groei verder te blijven ondersteunen. Een beursgang lijkt aangewezen. Acquia trok in dit opzicht niet toevallig Dennis Morgan aan als financieel directeur. Morgan maakte eerder carrière bij Yahoo.

Buytaert zou ook na de beursgang aan boord blijven. Hij heeft eerder al gesteld dat hij Acquia wil uitbouwen tot een firma met een omzet van 1 miljard dollar.

De wonderboy heeft ondertussen nog altijd links met Vlaanderen en Antwerpen. Samen met zijn studiegenoot, nu professor, Ben Schrauwen zette hij in 2008 het bedrijf Mollom op. Mollom heeft technologie uitgewerkt om spam op het internet te blokkeren. Mollom opereert vanuit Brasschaat en werd in 2012 dan wél overgenomen door Acquia.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.