Meir stad Antwerpen

Ruim 12 miljoen euro vloeit via Antwerpse UCoin naar lokale economie

Door het gebruik van de Antwerpen UCoin, een virtuele munt van de stad Antwerpen tijdens de coronacrisis, is er vorig jaar 12,4 miljoen euro naar de lokale economie gevloeid. Het geld ging vooral naar kleinhandel en horeca en in veel mindere mate naar de sport- en cultuursector.

Het Antwerpse stadsbestuur lanceerde de UCoin in juni vorig jaar. In eerste instantie kregen 16.000 stadsmedewerkers een consumptiekrediet ter waarde van telkens 300 euro, om te spenderen bij deelnemende lokale zaken. Eén derde moest de klant dan uit eigen zak betalen, twee derde kon met de UCoins gebeuren. In een tweede fase was er de wedstrijd 'Ik koop Antwerps' voor het brede publiek, waarbij winnaars een soortgelijke korting kregen mits overnachting in een erkend Antwerps verblijfslogies.

31 december was de laatste dag waarop de UCoin besteed kon worden. In totaal registreerden meer dan 2.000 zaken zich. De virtuele munt blijkt nu volgens het stadsbestuur een schot in de roos voor de lokale economie. "Dit was een schoolvoorbeeld van hoe je een geslaagd ecosysteem opzet, een win/win voor consument, ondernemer en stedelijk weefsel", aldus schepen van Lokale Economie en Middenstand Koen Kennis. "Geen extra papierwerk, geen commissies voor derde partijen, wel extra klanten en meer consumptie en een uitbetaling binnen de twee werkdagen. Bovendien vertellen heel wat handelaren mij dat ze dankzij de UCoins nieuwe klanten over de vloer kregen."

7,6 miljoen euro werd uitgegeven in de kleinhandel, met kledij en elektronica als uitschieters, en 4,1 miljoen euro ging naar de Antwerpse horeca. De sportsector kreeg 637.000 euro binnen, de cultuursector slechts 57.000 euro.