SBE bestudeert haalbaarheid Nicaraguakanaal

nicaragua

Het studiebureau SBE uit Sint Niklaas kreeg samen met de Australische groep MBC Mining de opdracht om de technische haalbaarheid van het geplande Nicaraguakanaal te bestuderen. De Chinese groep HKND wil dwars door Nicaragua een nieuw kanaal van 286 kilometer trekken. Dat zou dan de concurrentie moeten aangaan met het huidige Panamakanaal.

Koen Thomas, de zaakvoerder van SBE (Studiebureau voor Bouwkunde en Expertise) is apetrots op de opdracht. "We zijn half juli met de studie begonnen. Veel meer kan ik er niet over zeggen. De officiële communicatie loopt via de Chinese opdrachtgever." HKND kreeg eerder de concessie toegewezen voor het ontwerpen, het bouwen en het uitbaten van het nieuwe kanaal. HKND is een Chinees bedrijf dat gecontroleerd wordt door Wang Jin. Het bedrijf uit Hongkong wil in 2014 beginnen met de bouw van het kanaal om het tegen 2019 op te leveren.

Zeker is dat het Wase bedrijf met deze opdracht een absolute topper heeft binnengehaald. Het Nicaraguakanaal zou vanaf eind 2014 moeten worden gebouwd om schepen van de Atlantische Oceaan naar de Stille Oceaan te laten varen. Daarmee zou het kanaal dan in concurrentie kunnen treden met het Panamakanaal.

Het Nicaraguakanaal is op die manier een heel ambitieus project. Het zou 286 kilometer lang moeten zijn. Dat is ruim vier keer zo lang als het Panamakanaal. Het zou in tegenstelling tot het Panamakanaal geen oneffenheden moeten overwinnen. Het hele project zou dan wel 30 miljard euro kosten, dit is vier keer het BNP van Nicaragua zelf. Vele internationale waarnemers hebben de haalbaarheid van het project in vraag gesteld. Het is nu aan SBE om daar een antwoord op te bieden.

SBE stelt vandaag 60 mensen tewerk. Het bedrijf is vandaag nog op zoek naar vijf extra werkkrachten: een projectingenieur in de bouwkunde en elektromechanica, een ontwerper van infrastructuur en ontwerp-specialisten beton en staal.

Eerder mocht SBE al meebouwen aan de zeesluis van Sevilla. Het bedrijf is ook door de overheid van Myanmar gevraagd om een studie op te maken bij de geplande bouw van een waterkrachtcentrale. Het studiewerk zou 3 jaar kosten.