Nieuws Antwerpen Schoenmaker Hieltje: van kiosk in Promenade tot volwaardige winkel in Heidestatiestraat

Schoenmaker Hieltje: van kiosk in Promenade tot volwaardige winkel in Heidestatiestraat

Helmut Flieger in zijn nieuwe zaak. Foto evdw

Schoenmaker Hieltje: van kiosk in Promenade tot volwaardige winkel in Heidestatiestraat

KALMTHOUT, KAPELLEN – In de Heidestatiestraat opent Helmut Flieger maandag 1 augustus een nieuwe zaak. De bekende schoen- en sleutelmaker besloot de kiosk op het middenplein in Kapels winkelcentrum Promenade te ruilen voor een groter winkelpand in Heide.

In Heidestatiestraat 47 kan je vanaf maandag 1 augustus terecht voor het herstellen van schoenen of voor het maken van sleutels. Helmut Flieger, zaakvoerder van Hieltje, is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Hieltje is in de regio een vaste waarde. 27 jaar lang was de kiosk op het middenplein van Promenade de werkplek. Maar dit jaar verliep de huurovereenkomst met Promenade.

Koffiehoekje

Helmut Flieger: “In het Kapelse winkelcentrum betaalde ik 3000 euro huur per maand. Dat is veel en daarom ging ik op zoek naar een alternatief. Dat vond ik in de Heidestatiestraat waar ik een winkelpand kon kopen. Nu betaal ik een pak minder per maand en de ruimte is hier veel groter dan in de kiosk in Kapellen. Hier heb ik dus meer mogelijkheden en daarom is er nu zelfs plaats voor een koffiehoekje waar de klanten terecht kunnen terwijl ze wachten.”

De winkeldeur staat open, maar de zaak gaat pas maandag 1 augustus open. Dat neemt niet weg dat er geregeld al klanten binnen stappen om schoenen te laten herstellen. Op een rek liggen al verschillende reparaties te wachten. “Ik leg de klanten uit dat ik ze nu nog niet onmiddellijk kan helpen. Deze week verwacht ik nog heel wat materiaal, waaronder lijmen. Alle klanten hebben er begrip voor en kunnen volgende week hun herstelde schoenen komen halen”, aldus Helmut Flieger.

 

Weinig concurrentie

De schoenmaker bedankt zijn klanten voor het jarenlange vertrouwen in Kapellen. Hij denkt echter niet dat door de verhuis naar Heide klanten zullen afhaken. “95 procent van mijn klanten komt nu al uit Kalmthout, Essen of Wuustwezel”, geeft hij nog mee.

Concurrentie hoeft Helmut Flieger niet meteen te verwachten. In de regio is hij nagenoeg de enige schoenhersteller. “Dat neemt niet weg dat het belangrijk is om eerlijk te zijn tegenover de klanten. Wanneer iemand komt om schoenen te laten herstellen waarvan ik meteen weet dat een herstelling geen langdurige oplossing biedt, zeg ik dat ook. Ik adviseer hen dan om beter nieuwe schoenen te kopen.”

Flieger stelt vast dat steeds meer mensen hun schoenen laten maken. “Een leuke trend bij erg jonge mensen is dat ze kwaliteitsschoenen kopen in een kringloopwinkel en ze dan hier laten maken tot zo goed als nieuwe schoenen.” Maar Hieltje herstelt niet alleen schoenen, maar heeft ook een sleutelservice. “Ik verkoop ook nog horlogebandjes en batterijen voor horloges en ook dat vind je niet meer overal.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

20 nieuwe faillissementen

De ondernemingsrechtbank van Antwerpen heeft het faillissement geopend van twintig ondernemingen in de regio. De aankondiging dient om schuldeisers de… Lees meer