Nieuws Antwerpen SD Worx: “Bedrijven schroeven aanwervingsintenties sterk terug.”

SD Worx: “Bedrijven schroeven aanwervingsintenties sterk terug.”

Downturn

SD Worx: “Bedrijven schroeven aanwervingsintenties sterk terug.”

ANTWERPEN – De SD Worx barometer voor aanwervingsintenties bij kmo’s (met minder dan 250 werknemers) neemt met de Covid-19 crisis een duik. Rekruteringsintenties tot eind juni vallen terug. Dat is de opvallendste conclusie uit de extra bevraging deze week in het kader van de 40e tewerkstellingsenquête in opdracht van de Antwerpse HR-dienstenverlener SD Worx bij 1.025 bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken.  

De Corona-crisis treft ons hele land en onze economische bedrijvigheid. Uit een bevraging van SD Worx bij meer dan 1.000 Belgische kmo’s komen een paar signalen:

  • Een derde van onze Belgische kmo’s zet massaal in op telewerk;
  • Meer dan een derde van onze kmo’s telt (voorlopig) weinig tot geen zieken;
  • Vier op tien kmo’s zet vandaag géén tijdelijke werkloosheid in en is dit ook niet van plan na 19 april;
  • Tijdelijke werkloosheid is geen automatisme: wat de vooruitblik na 19 april betreft, zegt vier op tien (39%) het nog niet te weten; minder dan één op tien (9%) denkt 100% werkloosheid te moeten aanhouden.

Belangrijke kanttekeningen:

  • Eén derde van de Belgische kmo’s past 100% tijdelijke werkloosheid toe vandaag.
  • Een derde van de organisaties geeft een verplichte sluiting aan;
  • Tien procent van de kmo’s ervaart momenteel een personeelstekort en vijf procent telt veel zieken;

Sterk negatieve impact op structurele tewerkstelling

Een derde ervaart een sterk negatieve impact van Corona op structurele tewerkstelling tot eind juni. Bijna 20% verwacht een licht negatieve impact. Exact de helft van de kmo’s geeft aan dat het coronavirus een lichte of sterk negatieve impact heeft op de structurele tewerkstelling (tegenover slechts 27% bij de ondervraging in de eerste helft van maart).

Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo bij SD Worx: “Sinds de corona-crisismaatregelen lijkt het erop dat in veel bedrijven de structurele aanwervingen tot eind juni bevroren zijn: we zien een sterke terugval van de rekruteringsintentie van 34% naar 11%. Terzelfdertijd is ook de ontslagintentie gestegen van 8,5% tot 16 %. Begin april verwachten meer kmo’s ook minder werk dan in de eerste helft van maart.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Dossier

Gerelateerde berichten

Onderneming
Dossier
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.