Nieuws Antwerpen SD Worx bevestigt: sociale verkiezingen uitgesteld

SD Worx bevestigt: sociale verkiezingen uitgesteld

SD Worx bevestigt: sociale verkiezingen uitgesteld

ANTWERPEN – Jan Vanthournout, specialist sociaal overleg bij SD Worx, bevestigt dat er een consensus is bereikt bij de sociale partners om de sociale verkiezingen van dit voorjaar uit te stellen. “Door de corona-crisis is in veel bedrijven en sectoren de normale bedrijfsvoering zwaar verstoord. Dit vormt een overmachtssituatie, die het vaak onmogelijk maakt om de sociale verkiezingen correct te organiseren.”

De situatie rond het COVID-19-virus evolueert snel en het is nog onduidelijk hoelang er preventieve maatregelen zullen gelden. In de wet staat echter dat meer dan 1,2 miljoen werknemers in meer dan 7.000 bedrijven midden mei hun stem uitbrengen om hun vertegenwoordigers in de ondernemingsraad en het comité preventie en bescherming op het werk aan te duiden. De meest populaire dagen liggen al vast op 12 en 14 mei.

De sociale verkiezingen worden maar één maal om de vier jaar gehouden. De procedure ligt bij wet vast en laat geen speling toe.

Jan Vanthournout van SD Worx: “Concreet wordt de kieskalender bevroren en verdergezet op een later tijdstip. Dit kan bij volmachtenbesluit door minister van Werk Muyle geregeld worden. Mogelijk worden alle kiesprocedures stilgelegd. Een nieuw KB kan de wet op de sociale verkiezingen wijzigingen zonder het parlement te raadplegen. Zo kan het uitstel wettelijk geregeld worden voor alle sectoren.”

Zolang het volmachtenbesluit nog niet genomen is, adviseert SD Worx wel om momenteel verder te doen met de voorbereidingen, vanuit de veronderstelling dat de sociale verkiezingen normaal zullen doorgaan. “Ook adviseren we om in overleg met de sociale partners de praktische organisatie van de verkiezingen te herdenken in het kader van de corona-crisis.”

Virtueel rond de tafel

“De corona-crisis brengt ongeziene uitdagingen, ook voor het sociaal overleg. We merken op het terrein daarbij veel goede wil en professialisme om deze crisis het hoofd te bieden, over de grenzen van belangen en fracties heen”, stelt Jan Vanthournout van SD Worx. “Deze crisistijd vereist speciale maatregelen, ook voor het bijeenroepen van de ondernemingsraad: eigenlijk moet die ‘in levende lijve’ doorgaan, maar we gaan ervan uit dat vandaag niemand problemen gaat hebben met een virtuele vergadering via conference call of video-conferencing.”

SD Worx met hoofdkantoor in Antwerpen begeleidt meer dan 1.400 bedrijven tijdens de sociale verkiezingen, goed voor net geen 3.000 verkiezingsprocedures.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Dossier

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Dossier
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.